:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 14, 2020   14:24

0

1295

Srpske zdravstvene ustanove na KiM spremne za izazove

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović razgovarao je danas sa rukovodiocima kliničko-bolničkih centara u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici o opremljenosti i tehničkim kapacitetima tih zdravstvenih ustanova, kao i izazovima sa kojima bi se naš zdravstveni sistem u pokrajini mogao suočiti usled pandemije koronavirusa.

Jović je, nakon razgovora sa direktorom KBC Priština sa sedištem u Gračanici Bratislavom Lazićem, izjavio da je jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije briga, ne samo o svojim građanima, već i o svojim institucijama na KiM. 

"Nalazimo se u situaciji koja je izazov za čitavo čovečanstvo, pa samim tim ne može ni nas da mimoiđe. U narednim danima i u datim okolnostima potrudićemo se da kao vlada, zajedno sa našim zdravstvenim i drugim institucijama na KiM, na adekvatan način pokušamo da odgovorimo tom izazovu", rekao je Jović. 

On je podsetio da naše zdravstvene institucije na KiM godinama rade u otežanim okolnostima kada je reč o snabdevanju lekovima i neophodnom opremom, i poručio da je, u datim okolnostima, dodatan izazov i zadatak da se pruži maksimalan kvalitet usluge našim građanima. 

"Zato smo danas i bili ovde, da još jednom porazgovaramo i konsultujemo se sa ljudima iz struke. Oni su ti koji predlažu mere, a mi smo ti koji će pokušati da u najvećoj mogućoj meri izađemo u susret njihovim zahtevima na korist građana", kazao je Jović. 

Bratislav Lazić izjavio je da se KBC Priština u Gračanici, kao i sve ostale zdravstvene institucije u sistemu Republike Srbije na KiM, pravovremeno organizovao u skladu sa preporukama dobijenim od Ministarstva zdravlja Srbije.

"Mere se sastoje u tome da su formirani mobilni timovi koji će na terenu u slučaju da dođe do pojave infekcije koronavirusom vršiti preglede pacijenata i trijažu u skladu sa principima koji se primenjuju u situacijama epidemije i pandemije. Opremili smo zadovoljavajuć broj izolacionih jedinica u kojima bi slučajevi koji su teži mogli biti smešteni i gde će se primenjivati njihovo lečenje", rekao je Lazić. 

Osvrćući se na mere koje je Priština počela da sprovodi na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji, Lazić je izrazio očekivanje da neće biti problema kada je reč o delovanju zdravstvenih radnika i zdravstvenog sistema.

"Mislim da će se razmišljati racionalno i očekujem da ne bude dodatnih problema pored ovih koje godinama imamo. Očekujem da će jedna visoka zdravstvena i humana svest ljudi prevagnuti i da ćemo moći da funkcionišemo adekvatno i primereno ovoj teškoj situaciji", poručio je Lazić.

Jović se danas sastao i sa direktorom KBC Kosovska Mitrovica Milanom Ivanovićem i nakon sastanka poručio da je od prioritetnog značaja da sve srpske institucije na KiM deluju na koordiniran način, da se podržavaju međusobno, kao i da građani budu disciplinovani i slušaju instrukcije Vlade Srbije i zdravstvenih institucija. 

"Sve mere koje predlažemo i sprovodimo jesu mere koja struka predlaže, dakle najeminentniji lekari i epidemiolozi. Ono što je zadatak političkih institucija jeste da u datim okolnostima, koje ovde na KiM nisu lake, i što se tiče snabdevanja zdravstvenih ustanova i uslova u kojima rade,  pokušamo da obezbedimo najbolje moguće funkcionisanje naših institucija", rekao je Jović. 

Prema njegovim rečima, u slučaju da dođe do pojave prvih slučajeva zaraženih koronavirusom, nadamo se da ćemo uspeti da izazovu odgovorimo na adekatan način. 

Doktor Ivanović rekao je da je za sada u Kosovskoj Mitrovici situacija stabilna i da nije utvrđen nijedan slučaj infekcije koronavirusom, i da su se tri uzeta uzorka pokazala kao negativni. 

"Preduzeli smo potrebne mere u prevenciji širenja obolenja, formirali smo timove, mobilisali zdravstvene radnike, organizovali smo se na način na koji je to naloženo, i građani mogu da budu mirni, jer imamo uslova i opreme da ukažemo potrebnu zdravstvenu zaštitu svima kojima bude potrebna", rekao je Ivanović.

Izvor: TV Most

KiMKBC Kosovska MitrovicaDamjan JovićKancelarija za KiMKBC PrištinaGračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva