:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2019   18:23

0

194

Srpski argumenti u Bratislavi ključni za uspeh samita

Na forumu GLOBSEK u Bratislavi videlo se u kojoj meri su važni argumenti s kojima je predsedik Srbije Aleksandar Vučić suočio sagovornike i druge učesnike na čijoj strani leži krivica što nema dijaloga Beograda i prištine i što su oni u pat poziciji, ocenio je značaj razgovora i razmene mišljenja o Kosovu i Metohiji u Bratislavi diplomata Zoran Milivojević.

On je u izjavi za Tanjug istakao da će te argumente pre samita u Parizu organizatori morati uzeti u obzir ako žele da skup uspe.

"Susret predsednika Vučića s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i njihov 'duel' na bini, koji je prethodnica susreta koji bi trebalo da početkom jula usledi u Parizu, pokazuje koliko su argumenti srpske strane validni, koliko su na snazi i šta ustvari ostaje organizatorima ako žele da ti razgovori uspeju", rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, sada je svima jasno da za Srbiju nema nastavka dijaloga, ukoliko ne budu ukinute takse Prištine na srpsku robu.

"Zapadni centri moći su na probi. U prvom su redu na probi domaćini, i ja mislim da je na probi njihov kredibilitet. I predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i kancelarke (Nemačke Angele) Merkel, jer oni ovog puta ne govore samo u svoje ime, nego i u ime Evropske unije", smatra Milivojević.

On veruje da će upravo zato Makron i Merkelova uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi eventualni susret u Parizu uspeo.

"Ako bi se ponovio Berlin, to bi bio njihov politički fijasko, ali ne samo politički već i lični, kao i fijasko Evropske unije. Mislim da će sve učiniti da se to ne dogodi i da stvore uslove za nastavak dijaloga, a to znači da Priština odustane od taksi", smatra Milivojević.

Na pitanje ima li Srbija adekvatan odgovor na sve veće pritiske da kada je reč o budućnosti KiM "prizna realnost", kaže da je odgovor na to nastavak politike koju trenutno zastupa.

"Srbija nema nikakvih razloga da podlegne takvim pritisku, pogotovo ne sada. Kosovska državnost se nije potvrdila 11 godina, pokazalo se i da ne može da se prihvati bez Srbije. Promenile su se međunarodne okolnosti. Srbija više nije sama, nisu tu samo Rusija i Kina, tu je i više od polovine čovečanstva, a u međuvremeno je 13 zemalja odustalo od priznanja. Sve se odvija u pravcu potvrde srpskih argumenata i zaštite srpskih interesa vezano za zaustavljanje i osporavanje tog priznanja", smatra Milivojević.

On je ocenio da konkretno pritiska u Bratislavi na predsednika Vučića nije bilo, mada se opet pokazala politika duplih standarda.

"Samim tim što je predsednik Vučić prekidan, što su se pozivali na vremenske okvire... Odnosno, nedostatak kritičkog odnosa i prave kvalifikacije onoga kako je Tači nastupao, imajući u vidu argumente koje je predsednik Vučić izneo i direktno pozivanje na Briselski sporazum. To odsustvo prave reakcije pokazuje da se na Zapadu i dalje drže metodologije duplih standarda i da pokušavaju da obe strane na neki način izjednače", kaže Milivojević.

On dodaje i da ukoliko Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, taj sporazum će postati bespredmetan.

"Ne može se očekivati da jedna strana ispunjava obaveze, a da ih druga strana ne ispunjava ili ćuti. Srbija neće imati nikakvu obavezu prema Briselskom sporazumu, a onda će međunarodna zajednica i Evropska unija izgubiti i platformu i argumente za posredovanje u dijalogu, gde bi bilo za očekivanje da ostvari najbolje rezultate, imajući u vidu njene interese za ovaj region", ocenjuje Milivojević.

Osvrnuvši se na susrete Vučića s predstavnicima američke administracije Filipom Rikertom i Ronom Džonsonom, on ističe da to potvrđuje da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zainteresovana da se kosovsko pitanje reši i to na pragmatičan način.

To znači, kaže Milivojević, da nema prethodnih uslova, nego je ključni uslov da se dijalog nastavi i dve strane usaglase, što je, istakao je, dosta važno, jer je američka uloga ključna i za uticaj na Prištinu.

"Bez obzira kakav završni čin bude, kada se i da li se bude postigao neki sporazum, Savet bezbednosti UN mora da bude arbitar, a to se bez Amerike ne može realizovati", zaključio je Milivojević.

Izvor: Танјуг

Bratislavasamitanaliza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva