:

:

TV Most

Foto: scame

clock

Februar 13, 2022   18:12

0

133

Srpski privrednici u potrazi za partnerima u Dubajiu

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, započela je danas nastup na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubajiu.

Među njima su i proizvođači najboljih srpskih rakija, proizvoda od aronije, salate i povrća i drugog, koji žele svoje kvalitetne prizvode da ponude celom svetu.

Direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selković kaže da je to u istoriji naše zemlja najbrojnija delegacija domaćih privrednika na nekoj dalekoj destinaciji.

U okviru izložbe Ekspo u Dubajiu, od 12. do 20. februara, održava se osma tematska nedelja "Poljoprivreda i prehrana" na Svetskoj izložbi, a privrednici iz Srbije kažu da traže poslovne partnere u UAE i drugim zemljama Bliskog i Dalekog istoka i njihova velika tržišta video kao ogromnu šansu da prošire poslovanje.

Privrednik Branislav Bogojević, suvlasnik kompanije Dobra prica, predstavio je najbolje srpske rakije na izložbi u Dubajiu, kako kaže, jer želi da ih ponudi celom svetu.

"Želim da se pročuje za našu rakiju širom sveta", rekao je Bogojević i dodao da je Ekspo Dubaji upravo pravo mesto za to.

Bogojević nastupa na Ekspu i kao suvlasnik kompanije Esotron i dodaje da su već započeli saradnju sa kolegama iz Dubajia koje se bave ekologijom i da bi zajedno mogli od organskog otpada da prave kvalitetan humus za to tržište, kao i biogas.

Vlasnik i menadžer kompanije Hoff (House of Food) Milutin Pantić kaže da predstavlja na izložbi inovativne prizvode od aronije još od oktobra kada je izložba počela.

"To je nepoznata biljka i u Srbiji, a kamoli u UAE. Pokušavamo da promovišemo naše proizvode koji potencijalno imaju neverovatno veliko tržište", kazao je Pantić.

On je naveo da se takva roba ne prodaje preko interneta već jedino u direktnom kontaktu sa kupcima.

Jelena Popović Bujić, vlasnica kompanje Iceberg Salat Centar, rekla je da se ta firma bavi pakovanjem i preradom salate i drugog povraća, kao i distribucijom, kao i da su u Besnom Foku proširili kapacitete na 47 hektara kako bi povećali izvoz za Rusiju.

Dodaje da žele posebno da povećaju izvoz rukole, spanaća i salata na tržište Bliskog istoka, ali i da bi voleli da otvore u UAE fabriku i tu da prerađuju povrće i ponude tom tržištu zdravu hranu.

"Želimo da privučemo nekog stranog investitotra i za tri godine da podignemo srpsku poljoprviredu na najviši nivo, jer znamo kako možemo da pokrenemo proizvodnju od nule i okupimo domaće prizvođače i strane investitore", navela je ona.

Vadimir Radovanović iz Centra za mikro, mala i srednja preduzeća u PKS je rekao da je komora od 2020. deo projekta Horizont 2020 i da radi na povezivanju velikih i malih preduzeća sa partnerima iz Slovenije, Austrije, Nemačke i Srbije.

Selaković je jutros dočekao privrednike u srpskom Biznis habu u Poslovnoj zoni Saut Dubai, poželeo im dobrodošlicu i istakao da je to od početka Svetske izložbe u Dubajiu dom srpske privrede.

Poručio im je da su usluge haba besplatne i da mogu da dobiju svaku podršku.

"Hab je mesto odakle su na Ekspo krenule sve privredne delegacije iz Srbije, kao i ova i do sada je kroz hab prošlo više o 1.200 privrednika", rekao je Selaković i dodao da će biti održana još jedna tematska nedelja posvećana vodama, tako da će taj broj svakako biti premašen.

On je istakao da je u Habu, koji je posetila ekipa Tanjuga, do sada održano više od 150 sastanaka i prezentacija, kao i da je samo tu od oktobra prošle godine, kada je počela Svetska izložba Ekspo Dubai, sklopljeno više od 15 ugovora i predugovora, kao i da je bilo dvadesetak upita za početak poslovanja u UAE.

Naveo je da je najviše ugovora sklopljeno u oblasti naprednih tehnologija i inovativniih rešenja u oblasti energetske efikasnosti.

Selaković je naglasio da je reč o pravoj ekonomskoj diplomatiji naše države, kao i da je ponos biti Srbin na izložbi Ekspo, s obzirom da su našim privrednicima "sva vrata otvorena".

Kako je rekao, sastanci tokom Ekspa su održani sa predstavnicima više od 70 zemalja, od Estonije do Egipta i drugih delova sveta.

"Uspeli smo da ispišemo istoriju", naglasio je Selaković.

Za četiri i po meseca postojanja biznis hab ne samo da je bio domaćin za 1.200 privrednika iz Srbije koji su kroz tamtske nedelje i biznis delegacije došle ovde postao mesto gde se piše istorija.

Selaković je rekao Tanjugu da su potpisani ugovori za saradnju na samo na teritoriji Bliskog istoka, već i sa partnerima iz SAD, Indije i Malezije.

"Mogu da kažem da je Srbija u poslovnom smislu svet i to u najboljem smislu te reči, i da Srbija ima šta da ponudi na toj globalnoj utakmici. Biznis hab je u potpunosti ne opravdao očekivanja već ih i premašio".

On je kazao da Biznis hab daje veliku podršku privrednicima, kao i Vlada Srbije.

Takođe, objasnio je da se srpski Biznis hab nalazi u centralnom delu Poslovne i industrijske zone Saut Dubai, čime je našoj zemlji odana velika čast.

Dodao je da su tu prisutne sve najveće svetske kompanije, poput Amazona i drugih, kao i da je to najveća slobodna zona u svetu od čas 140 kvadratnih kilometara.

Kako je rekao, tu će se nalaziti i najaveći aerodrom u svetu koji je sada u izgradnji, koji će biti u sastavu slobodne zone.

On je rekao da se u Dubajiu nalazi i najveća luka Džebel Ali i da će za PKS biti jedan od prioriteta da se uspostavi brodski transport od Srbije preko luke Konstance do te luke.

Selaković je izrazio uverenje da će i posle izložbe Ekspo koja traje do kraja marta, zajedno sa vladom, PKS i privrednicima i Srbije, biti nađeno rešenje da biznis hab u Dubajiu nastavi da radi, jer je postao kuća srpske privrede u tom delu sveta.

Privrednici iz Srbije imaće tokom posete poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta, kao i mnogih drugih zemalja.

Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca, koji zastupaju ne samo tržište UAE, već i čitavog Bliskog istoka.

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima.

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji "Poljoprivreda i prehrana", od 12. do 20. februara od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swišlion, Vino Župa, Vital, Strauš Adriatic, Eliksir group, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Izvor: T a n j u g

Ekspo Dubaisrpski privrednici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva