:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

132

Srpski film Panama na Letnjoj pozornici na Paliću

Svetska premijera filma mladog srpskog reditelja bila je na ovogodišnjem festivalu u Kanu.

Uloge igraju Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevac, Tamara Dragićević, Nebojša Milovanović, Jelisaveta Orašanin.

Prema sinopsisu, Jovan se neobavezno viđa sa Majom, ali vremenom njeno misteriozno ponašanje počinje da ga uznemirava. On prati snimke i tragove na društvenim mrežama koji ukazuju na njen paralelni život. Mladić se gubi u mreži laži, ponosa, ljubomore i strastvenog seksa, očajnički pokušavajući da razume ko je Maja zapravo.

Drugi film u večerašnjem programu na Paliću - islandski "Ovnovi" (Rams) takođe stiže iz Kana, gde je dobio nagradu za najbolje ostvarenje u programu "Izvestan pogled".

Reditelj i scenarista je Grimur Hakonarson, a uloge tumače Sigurdur Sigurjonson, Teodor Juliuson, Šarlota Boving, Jon Benonison.

Radnja se dešava u udaljenoj plodnoj dolini na Islandu. Dva brata, koji nisu govorili poslednjih 40 godina, moraju da se udruže kako bi spasli ono što im je najdraže - njihove ovce.

Takmičarski program "Paralele i sudari" održava se u bioskopu "Jadran" u Subotici.

Popodne je na redu projekcija koprodukcije Rumunije, Francuske, Švedske i Nemačke "Sprat niže".

Poznati rumunski reditelj Radu Muntean bio je i koscenarista za priču o čoveku koji je prisustvovao porodičnoj svađi, završenoj ubistvom. Glavni lik ulazi u sukob sa dve veoma bliske ličnosti: prva je bizarni ubica, a druga njegova sopstvena savest, navodi se na sajtu festivala.

Uloge igraju Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oksana Moravec.

U istom programu sledi nagrađivani estonski film "Na vetrometini". Reditelj je Marti Helde, a uloge igraju Einar Hilep, Ingrid Isotam, Laura Peterson.

To je veoma emotivna i tragična priča o masovnoj deportaciji u Sibir, bazirana na sećanjima protagonistkinje Erne. Sve je počelo juna 1941. kada su kamioni došli po nedužne porodice. Film govori o gladi, hladnoći, poniženju, gubitku prijatelja i slobode, ali i o nadi.

Palićki festival se održava od 18. do 24. jula na više lokacija, sa velikim brojem filmova u različitim programskim celinama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva