:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2015   12:05

0

175

Srpski film u trci za evropskog Oskara

Film “Naše telo” premijerno je prikazan 25. januara na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde je poečtkom sedmice posebnom odlukom žirija nominovan za “evropskog Oskara” - nagradu EFA (European Film Award) u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova.

Žiri selekcije roterdamskog festivala “Tiger Awards Competition for Short Films” odlučio je da glavna priznanja dodeli filmovima “Things” Bena Riversa, “La fievre” Safije Benhajm i “Greetings to the Ancestors” Bena Rasela.

Prikazan u istoj selekciji film Daneta Komljena, snimljen su srpsko-nemačkoj koprodukciji, direktno je nominovan za nagradu Evropske filmske akademije.

Ovogodišnji žiri u selekciji namenjenoj kratkom metro činili su britanska umetnica i rediteljka Beatris Gibson, holandski kustos Ksander Karskens i Kojo Jamašita, umetnički direktor japanskog festivala “Image Forum Festival”.

Oni su odličili da “Naše telo” nominuju za najznačajnije priznanje EFA zbog “sirovog i neposrednog suočavanja sa svojim subjektom, preplitanja književnog i filozofskog, kao i zbog ubdeljivog kontrastriranja suptilnog i odsečnog”.

Evropska akadmija je u kategoriji za najbolje kratkometražne filmove već nominovala ostvarenja “Washingtonia” Konstantine Kocamani iz Grčke, “El Coredor” Hose Luisa Montesinosa iz Španije i britanski film “Field Study” Eve Veber.

Nominacije Evropske akademije u kategoriji najboljih kratkometražnih filmova organizovane su u saradnji sa najprestižnijim evropskih filmskim festivalima koji svake godina biraju najbolje iz svoje selekcije. Sledeći nominovani film biće poznat po završetku Međunarodnog festivala kratkog metra Klermon-Feran.

Kada budu poznati svi nominovani filmovi, Evropska filmska akademija predstaviće sva odstvarenja svojim članovima, kojih je više od 3.000, a koji će potom tajnim glasanjem izabrati najbolji film.

Dobitnik ove nagrade, zajedno sa dobitnicima ostalim EFA priznanjima, biće poznat 12. decembra na 28. ceremoniji dodele nagrada Evropske filmske akademije koja se održava u Berlinu.

Izvor: B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva