:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2019   15:45

0

468

“Srpsko kolo” okupilo 2000 osnovaca sa centralnog Kosmeta

U okviru proslave jubilarne pedeset pete godišnjice postojanja, Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“, koji je i jedini profesionalni Ansambl na KiM, održao je danas u Lapljem Selu manifestaciju pod nazivom „Dečija kolonija- Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji“.

Manifestacija, na kojoj je učešće uzelo oko 2000 dece od prvog do osmog razreda iz svih škola na centralnom Kosmetu, okupila je brojne ljubitelje tradicionalne pesme i igre, a mališani su imali priliku da nauče „kolo“, koje je kao tradicionalna igra upisano u Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 2017. godine.

Direktor Ansambla Venac Snežana Jovanović kaže da ovo smatra obaveznim radnim danom Ansambla, ali da će im to verovatno biti i jedan od najlepših radnih dana.

„Sve ovo radimo da bi našoj deci pružili mogućnost da od stručnih ljudi nauče da igraju najlepše Srpsko kolo, koje na neki način nas identifikuje“, kaže Jovanovićeva.

Etno koreograf Zdravko Radisavljević, koji je mališanima pokazivao osnovne korake , kaže da je „srpsko kolo“ kao tradicionalna igra Srbije dobilo svoj legitimitet upisom na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa.

Ovaj projekat podržala je i lokalna samouprava, a predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je danas poslata jedna veoma lepa slika sa ovog prostora.

„Ovoliki broj dece garantuje da ovde imamo budućnost. Ovo pre svega pokazuje da ostajemo privrženi našim korenima i tradiciji“, kazaoje Popović.

Predsednik privremenog organa SG Priština Ljibinko Karadžić izrazio je zadovoljstvo što se danas na jednom mestu okupilo toliko dece, koja žele čuvaju svoju tradiciju i nauče da igraju „Srpsko kolo“.

„Mislim da je ovo veliki događaj za sve nas ali i našu decu koja su pokazala da su spremna da čuvaju svoju tradiciju“, istakao je Karadžić.

Podrška i doprinos učešćem na Venčevoj Dečjoj koloniji, stigla je i od Aleksandra Sofronijevića poznatog srpskog harmonikaša.

„Mnogo mi je drago da ovako mlada publika voli našu tradicionalnu muziku i kolo i trudiću se da uvek pomognem i uradim sve što im bude trebalo u tome“, kaže Sofronijević.

Dečija kolonija „Dan srpskog kola na Kosovu i Metohiji“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Srbije, održana je po prvi put na centralnom Kosmetu, a želja organizatora je da se ova manifestacija održi i u drugim delovima Kosova i Metohije.

Izvor: RTV Gračanica

KiMAnsambl
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva