:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2021   10:20

0

155

Srušio se bugarski Mig-29, tri srpska lovca bezbedno sletela u bazu

Bugarski Mig-29 srušio se tokom vežbe iznad Crnog mora, potvrdio je bugarski ministar odbrane Georgi Panajotov. Vežba "Šabla 2021" u kojoj učestvuju i lovci srpske avijacije je prekinuta.

 

Zajednička vežba srpskog i bugarskog ratnog vazduhoplovstva "Šabla 2021" prekinuta je pošto se bugarski Mig-29 noćas iz nepoznatih razloga srušio u Crno more.

Sva tri srpska Miga-29 koja su poletela tokom vežbe su se bezbedno vratila u bazu Graf Ignjatijevo, saopštilo je bugarsko ministarstvo odbrane.

Bugarski lovac još uvek nije pronađen, a toku je potraga za letelicom u kojoj učestvuju mornarica, specijalne jedinice i granična policija.

Avion je sa radarskih ekrana nestao 45 minuta posle ponoći.

Bugarski mediji: Pronađen prsluk pilota srušenog MiG-29

Tokom potrage i akcije spasavanja pronađen je sigurnosni prsluk pilota koji je upravljao avionom MiG-29 nestalim sa radara tokom vežbe, prenose bugarski mediji.

Prema pisanju bugarskog lista „24 časa“, pilot još uvek nije pronađen.

Bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov izjavio je da je malo verovatno da se radi o tehničkom kvaru lovca. Objasnio je da je uvežbavanje napada noću izuzetno teška vežba i nije isključio mogućnost da je pilot mogao da izgubi orijentaciju. Kako je rekao, uzrok incidenta biće utvrđen tokom istrage.

„Neka nadležna komisija koju su imenovale vazduhoplovne snage radi svoj posao, jer su sve ostalo nagađanja. Pilot nije bio neiskusan, ali je gađanje noću izuzetno teška vežba“, rekao je bivši ministar.

Izvor: RTS, Sputnjik

Mig 29BugarskaŠabla 2021
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva