:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2019   17:18

0

251

SSP predstavila Deklaraciju o pomirenju Srba i Abanaca

Stranka Slobode i pravde (SSP) predstavila je danas Deklaraciju o pomirenju srpskog i albanskog naroda u kojoj su izneti predlozi za, kako je navedeno, rešavanje životnih problema svih građana na Kosovu i Metohiji, a u kojoj se ne spominje status južne pokrajine, koji u SSP-u vide kao "nepremostivu prepreku između administracije u Beogradu i Prištini". 

U dokumentu, koji je predstavljen na konferenciji za medije, predlaže se nastavak dijaloga sa predstavnicima vlasti u Prištini u cilju uspostavljanja pune slobode kretanja i protoka robe, kapitala i usluga na KiM, rešavanju imovinskih pitanja, kulturnoj razmeni, zaštiti kulturne baštine.

Takođe, Deklaracija predviđa i saradnju obrazovnih i zdravstvenih sistema, akademske zajednice, sporta i medija, kao i tužilaštva i policije u cilju borbe protiv korupcije i kriminala na KiM. 

Deklaracija bi, kako se navodi, trebalo da obaveže Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da rade na pomirenju i poboljšanju stanja u interesu građana svih nacionalnosti na KiM.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas rekao je da je ta stranka svesna da kosovski problem ima dva dela i da se prvi odnosi na status pokrajine koji u ovom trenutku, kako je ocenio, nije moguće rešiti jer su pozicije Beograda i Prištine potpuno suprotne.

Drugi deo problema je, kako kaže, život ljudi koji Srbi i Albanci mogu zajedno da reše ukoliko su otvoreni, spremni da sarađuju uz pomoć međunarodne zajednice. 

Na pitanje novinara da li će Deklaraciju ponuditi albanskoj strani, Đilas je rekao da ne postoji komunikacija između stranaka iz centralne Srbije i sa KiM, osim komunikacije vlasti iz Beograda i Prištine, i da taj dokument predstavlja iskorak ka pokretanju dijaloga.

Upitan kako će SSP ostvariti ono što je izneto u Deklaraciji, Đilas je rekao da je ta stranka izašla sa predlogom jer ne vidi mogućnost da vlast u Prištini i Beogradu dovedu do pomirenja dva naroda.

Izvor: T a n j u g

Stranka slobode i pravdeDeklaracija o pomirenju srpskog i albanskog narodaĐilas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva