:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

SAD

clock

Novembar 07, 2020   17:56

0

88

Šta će se desiti ako Tramp odbije da prizna izbore u SAD?

Nije prvi put da se u SAD postavlja pitanje šta će se dogoditi ako aktuelni predsednik Donald Tramp izgubi na izborima i odbije da napusti Belu kuću.

Kako piše "Indipendent", svaki put kada je predsednik sugerisao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali ustavna ograničenja s kojima bi se suočio u osporavanju smene iz Ovalnog kabineta.

Bivši potpredsednik Džo Bajden pripremio je sopstvenu vojsku advokata i stručnjaka za ustavno pravo kako bi se suprotstavio predsednikovim pravnim izazovima na sve, od glasanja poštom tokom pandemije korona virusa do navodnih slučajeva prevare, za koje je aktuelni predsednik Donald Tramp tvrdio da postoje bez iznošenja dokaza, piše list.

Bajden je insistirao da će savezni zvaničnici s velikom pratnjom ispratiti Trampa iz Bele kuće ako izgubi na izborima.

Mirna tranzicija vlasti osnova je američkog društva, a u prošlim primerima spornih izbora, odluke su donošene mnogo pre bilo kakvog odbijanja da se priznaju.

Ričard Nikson je priznao pobedu Džona F. Kenedija 1960. i pored postojanja više optužbi o izbornoj prevari u korist demokrata.

Potpredsednik Al Gor prihvatio je presudu Vrhovnog suda da je Džordž Buš Mlađi pobedio na predsedničkim izborima 2000. godine iako su postojala znacajna pitanja o integritetu rezultata na Floridi.

Pol Kvirk, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Britiš Kolumbiji, ranije je za "Indipendent" rekao da će policija biti dovedena u neugodan položaj.

"U jednom trenutku postavilo bi se pitanje: čijim naredbama bi se pokorili pripadnici policije? Jer bi to na kraju postalo pitanje upotrebe sile u jednom ili drugom smeru", rekao je Kvirk.

U američkom ustavu se ne spominje kako predsednika treba ukloniti ako izgubi na izborima i odbije da preda vlast protivniku.

Dakle, kako navodi list, teško je reći da li bi neko bio spreman da pošalje FBI, "mornaricke foke" ili bilo koju drugu agenciju za sprovodenje zakona, da upadne u Zapadno krilo Bele kuće i uhapsi poraženog Donalda Trampa.

Džošua Sendman, profesor političkih nauka na Univerzitetu Nju Hejven, izjavio je da ne misli da bi Tramp ikada odbio da napusti funkciju nakon izbora, jer bi to uništilo predsedničko nasleđe.

On je sugerisao je da bi intenzivan kongresni i politički pritisak brzo naterao Trampa da ode sa funkcije.

"Prva linija odbrane bio bi Kongres, a njegova stranka bi ga pritisla, govoreći mu da mora da podnese ostavku ili da ode", rekao je Sendmen.

"Ako želi da ostane u Beloj kući, ostao bi u Beloj kući. Ali, opet, hipotetički to nije potrebno. Bela kuća je simbolična. To nije sedište moći, nužno", istakao je Sendmen.

On je dodao da je sve to naučna fantastika, hipotetička stvar.

Izvor: Танјуг

SADizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva