:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   14:11

0

59

Šta donosi smena pregovarača u Prištini?

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti oformiće eksperski tim za pregovore sa Beogradom, a najavio je da će on voditi te pregovore. Dok je pod teretom optužnice za zločine, dijalog neće voditi Hašim Tači.

Hoti je rekao da će Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biti još jedno telo kojim će centralne institucije u Prištini da jačaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je na sastanku prištinske vlade. Delegacija koja će činiti ovaj tim još nije satavljena.

Smena pregovarača u Prištini – stižu i eksperti

Ramuš Tahiri analitičar sa Kosova napominje da su i ranije vlade imale ekspertske timove koje su radile u zavisnoti od sektora o kome se pregovara na pripremi dokumenta vezanih za temu.

„Dakle, nije u pitanju tim koji će predstavljati Kosovo u smislu pregovora, već su to eksperti koji će se, kako znam, menjati prema potrebi iz svih oblasti. Oni nisu samo deo političke sfere već ljudi koji su eksperti u svojim oblastima - od profesora na Univerzitetima do pripadnika civilnog društva i nevladinih organizacija,“ objašnjava Tahiri.

Po njegovim rečima Hoti će predvodoti delegaciju  ali nije isključeno ni prisutvo Hašima Tačija, koji je od početka pregovora uključen u sve sporazume sa Beogradom.

Teško će Hoti moći sam

„Tači je rekao da će ići na pregovore ako ga neko pozove. Ali trenutno na Kosovu postoji spor oko toga da li Tači uopšte treba da bude u dijalogu. Oko toga ima neslaganja i između Hotija i Tačija. Po Ustavu, pregovore bi trebalo da vodi vlada, ali ako su i premijer i predsednik na pregovorima, onda pregovore vodi predsednik,“ dodaje naš sagovornik.

Tahiri takođe podseća da su svi sporazumi do sada u Briselu potpisani na nivou vlada ili specijalnih  izaslanika kao što je to bio slučaj sa Editom Tahiri i Borkom Stevanovivićem.

Ozbiljne namere premijera

Zoran Milivojević, karijerni diplomata smatra da je Hoti na ovaj način pokazao da je ozbiljan u namerama da pregovore sa Beogradom privede kraju.

„Hotijeva najava da priprema tim, znači da možemo da očekujemo nastavak pregovora o normalizaciji odnosa. I EU najavljuje  kompletne mere, uključujući i drugi Samit u Parizu. To pokazuje i odlučnost EU da posreduje u dijalogu. Oni po svaku cenu, u skladu sa svojim interesima i strategijom, preko specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka idu prema nekom rešenju,“ mišljenja je sagovornik Sputnjika. 

U prilog tome da se nastavak dijaloga priprema ozbiljno, Milivojević navodi i susret Metju Palmera i Miroslava Lajčaka, što po njemu samo govori da Amerika neće biti isključena iz pregovora. 

 „Hoti želi da da do znanja da je situacija u Prištini politički stabilna, da je njegova vlada čvrsta i da će on u skladu sa Ustavom i zakonima privremenih kosovskih institucija i sastavom parlamenta, biti taj koji će da vodi pregovore. Pitanje oko ekspertskog tima ima unutrašnju dimenziju, jer želi da da do znanja da on kao pregovarač ima pun legitimitet,“ misli Milivojević.

Tači ipak na čekanju

On smatra da nije stvar u tome ko će voditi pregovore sa kosovske strane već kako će oni teći, dok Tahiri kaže da Tači ne ide nigde i ne dočekuje nikoga, dok se ne skine predlog optužnice Specijalnog suda protiv njega.

Tahiri navodi i da je Euleks sam sebi produžio mandat na godinu dana, jer je njihovu pomoć tražio Specijalni sud za hapšenje i privođenje  optuženh u Hag, na suđenje.   

Izvor: Sputnik.rs

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva