:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   22:46

0

423

Šta je Tači obećao 2013?

Predsednik Kosova Hašim Tači je 2013. godine obećao NATO da Kosovske snage bezbednosti (KSB) neće ići na sever Kosova, bez saglasnosti Kfora i u vezi toga postoji razmena pisama između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena, prenela je večeras Radio Slobodna Evropa (RSE).

"U osnovi, tadašnji premijer Tači se obavezao da KSB neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora, objasnio je za RSE jedan zvaničnik u NATO.

Taj izvor je potvrdio da dokument nikada nije objavljen, jer ništa nije potpisano.

"To nije sporazum. To je privatna razmena pisama između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara Rasmusena", objasnio je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, pisma su razmenjena u periodu posle postizanja Briselskog sporazuma i pre ponovnog pokretanja dijaloga (2013. godine).

Kako su za RSE objasnili zvaničnici u sedištu Alijanse, kada se govori o Briselskom sporazumu u kontekstu KSB, zvaničnici NATO imaju na umu razmenu pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO i tadašnjeg kosovskog premijera a ne Briselski sporazum koji su postigli tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači.

Tači je prošle nedelje izjavio novinarima da je nakon formiranja Vojske, u sedište NATO poslao novo pismo, čiji je sadržaj odbio da otkrije predstavnicima medija. Međutim, više izvora u Alijansi je za RSE reklo da nisu upoznati da je stiglo ikakvo pismo od kabineta kosovskog predsednika u sedište NATO.

Izvor: FoNet

TačiKiMNATOsever KosovaKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva