:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 25, 2019   19:48

0

195

Šta se očekuje od rasprave o Kosovu?

Predsednica Skupštine Maja Gojković ocenjuje da je sada važan momenat za parlamentarnu raspravu o Kosovu i Metohiji jer je dijalog u zastoju zbog radikalizacije poteza prištinskih vlasti. Očekuje da će se u ponedeljak čuti šta političke grupacije imaju da kažu u debati o Kosmetu nakon izlaganja predsednika države. S druge strane, ministar spoljnih poslova ne očekuje da će na toj sednici biti reči o konkretnom predlogu Srbije za rešenje kosovskog pitanja.

Nakon sastanka sa predsednikom Republike i analize unutrašnje i spoljne političke situacije, Srbi sa Kosova i Metohije još jednom potvrđuju da ih u narednom periodu ne čekaju lake odluke.

"Izazova će biti puno, albanske partije pored svih svojih neslaganja, jer između sebe se ne trpe, kada je u pitanju rešavanje srpskog problema zaista su složni i jedinstveni, tako da ne očekujem ništa dobro od Prištine", kaže Srđan Vulović, predsednik Opštine Zubin Potok.

"Na svaki mogući način pokušavaće sa skupštinske govornice da optuže Srbiju, da se vodi ta agresivna politika, jer tako se, nažalost, zadobija glasačko telo kod Albanaca, ali i produbljuju međuetnički odnosi i kriza", rekao je Slavko Simić, poslanik Srpske liste.

Predsednik Srbije će sa skupštinske govornice srpskim poslanicma podneti izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i dijalogu koji se vodi već šest godina.

"Ovaj momenat je izuetno važan zato što smo svi svesni toga da dijalog stoji i to isključivo zbog radikalizacije prištinskih vlasti prema Beogradu zbog toga što su oni odlučili da dijalog stane. Srbija pokušava da taj dijalog otkoči a jedna forma je sigurno i sada u ponedeljak da čujemo šta sve političke grupacije ima da kažu u debati nako izlaganja predsednika", rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Ministar spoljnih poslova nije optmističan. Ne očekuje u ponedeljak predlog Srbije za rešenje pitanja Kosmeta.

Ivica Dačić misli da neće neće biti razgovora o tome.

"Ne možete da idete s nekim predlogom kad nema uslova za nastavak pregovora, to ne bi bilo politički svrsishodno. Pregovaračke strane u BiH nisu pre Dejtonskog sporazuma u parlamentu govorile šta će biti pre potpisivanja. To treba da bude rezultat nekih pregovora, ali sad smo daleko od toga, jer Albanci misle da će Srbija pristati na nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

I dok deo opozicije najavljuje da će i sednicu o Kosovu i Metohiji bojkotovati, predsednica Parlamenta kaže da ih je zvala dovoljno.

Ivica Dačić ipak poručuje - da sam na njihovom mestu ne bih propustio priliku da kažem šta imam i Vučiću i meni kao ministru.

Izvor: RTS

KiMsednica Skupštine o KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva