:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2020   15:15

0

82

Šta stvarno možemo očekivati od Hotijeve vlade (video)

Priština je dobila novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem. U svom ekspozeu,  Hoti je, kao što se pretpostavljalo, nastavak dijaloga sa Beogradom uvrstio u prioritete, a uloge Sjedinjenih država i Evropske unije u tom procesu označio kao neodvojive. Koalicija okupljena oko novog premijera se,  međutim, već u prvim danima suočava sa ozbiiljnim izazovom, a to je ukidanje recipročnih mera, što je preduslov za nastavak bilo kakvih razgovora.

Kao odlazeći premijer, Aljbin Kurti se potrudio da već zamršenu situaciju dodatno zakomplikuje, pa je novom premijeru ostavio kao zadatak da ukine recipročne mere, ali i zabranu na uvoz robe iz centralne Srbije, što je dodatno pogodilo privredu u pokrajini. Hoti je u svom prvom obraćanju izjavio da je nastavak razgovora sa Beogradom apsolutni prioritet, da će za to biti neophodno političko jedinstvo, ali i da će konačni dogovor podrazumevati međusobno priznanje. Do tada, Beograd očekuje prvi znak spremnosti za početak suštinskih razgovora, koje Hoti najavljuje.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže za RTS da je Hotijeva najava da će ukinuti mere dobra poruka i da se nada da će Hoti za to dobiti podršku.

"To je vrlo važno za ono što sledi, a to je da se dijalog može vratiti tamo gde je stao i da se stvore uslovi za nastavak tog dijaloga", kaže Odalović, uz podsećanje da su upravo mere Prištine i blokirale dijalog. Prema njegovim rečima, dobro je znano koji su bili motivi za te postupke, kao što je jasno i zašto je Aljbin Kurti probao da uvede ove nove mere.

"On je pokušao da proda maglu za prašinu, odnosno da je on ukinio mere, a uveo reciprocitet, što se pokazalo ovih dana na šta liči jer je blokiralo sve što je do sada bilo moguće da se ostvari", komentariše Odalović.

Avdulah Hoti je, čini se, spreman na određene ustupke kada su u pitanju odnosi sa zvaničnim Beogradom, pa je tako i Sjedinjene države i EU označio kao partnere u procesu normalizacije odnosa. Analitičari smatraju da je Hoti na Kurtijevom primeru mogao da nauči da se neposlušnost žestoko kažnjava. Predviđaju i da njegova vlada neće dočekati kraj svog mandata, jer je formirana samo u cilju odmrzavanja procesa pregovora.

Analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu za Televiziju Most kaže da će glavni zadatak vlade Avdulaha Hotija biti da završi pregovore s Beogradom. 

„To je razlog zašto je ona i postavljena i razlog zbog kojeg je vlada Aljbina Kurtija srušena. Amerikanci su smatrali da je Kurti bio nepogodan u predstojećim pregovorima sa Beogradom, koji su važni ne samo za Kosovo, Srbiju i region nego čak i za Sjedinjene američke države“, rekao nam je Spahiu.

S druge strane, politički analitičar i urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić kaže za Televiziju Most da tek treba da vidimo koliko je realno da do nekog dogovora dođe već najesen, kako se ovih dana može čuti.

„Ova koalicija koju predvodi Hoti je dosta šarena i u njoj se nalaze i ljudi koji su bili u prethodnoj vlasti, koji pripadaju tom ratnom miljeu i koji dolaze iz kriminalnog kosovskog miljea. To je negde u suprotnosti sa onim što predstavlja Demokratski savez Kosova, iz kojeg dolazi Avdulah Hoti“, kaže Garić, ocenjujući Hotija kao jednog umerenog političara koji bi sada trebalo sve te struje da pomiri i da stvori uslove za nastavak dijaloga.

Jos uvek je nepoznanica kako će se nova vlada u Prištini odnositi prema predstavnicima Srba u parlamentu, a za sada je izvesno da je Srpska lista dobila dva ministarstva. Dalibor Jevtić ostaje ministar za povratak i zajednice, a Goran Rakić će biti novi potpredsednik vlade i ministar administracije i lokalne samouprave.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva