:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2020   9:33

0

112

Šta sve može američki DFC sa 60 milijardi dolara

Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Država, poznatija u Srbiji kao DFC, koja će uskoro otvoriti svoju kancelariju na Zapadnom Balkanu i to upravo u Beogradu, raspolaže sa fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara.

Deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Reč je američkoj federalnoj agenciji, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Kako se navodi na sajtu ove američke agencije, DFC investira u energetskim sektorima, u sektoru zdravlja, "kritične" infrastrukture i tehnologije, ali takođe pruža finansijsku pomoć za male biznise i žensko preduzetništvo u cilju kreiranja novih radnih mesta na tržištima u razvoju.

Takođe, podržava projekte u različitim privrednim oblastima uključujući proizvodnju električne energije, poljoprivredu, kao i u sektor finansijskih usluga.

Ali, sve projekte koje DFC podržava moraju da budu na teritoriji zemalja gde je DFC ovlašćena da posluje, a jedna od tih zemalja od nedavno je i Srbija.

Podržavaju, kako se navodi u njihovoj "ličnoj karti", projekte koje ispunjavaju investicione standard DFC i koje beleže odlične rezultate u industriji.

Ono što je možda najbitnije jeste ta nude inovativne finansijske usluge za privlačenje privatnog kapitala u zemljama u razvoju.

Između brojnih projekata koje finansira jesu i pružanje podrške afričkim zemljama u borbi protiv virusa kovid, kao i zemljama na Bliskom istoku.

Takođe finansiraju brojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energija, bezbednosti hrane, razvoj ruralnih sredina, ključnih koridora i luke.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva