:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2020   14:18

0

70

Šta u EU kažu o sudbini dijaloga posle izbora Bajdena?

Zvanični Brisel očekuje da će dolaskom Džoa Bajdena u Belu kuću doći i do ”obnavljanja” partnerstva EU i SAD na svim važnim pitanjima, pa i na pitanju procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje o očekivanjima od nove Bajdnenove administracije kada je reč o saradnji Brisela i Vašingtona na dijalogu Beograda i Prištine, u Evropskoj uniji zvanično kažu da je ”još rano” ići dalje od reči predsednice Komisije, Ursule fon der Lajen, o ”obnovljanju transatlantske saradnje i liderstva na svim globalnim pitanjima i izazovima”.

Nezvanično, diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da se od nove postavke u Beloj kući očekuje, u najmanju ruku, bolja komunikacija kada je reč o američkim aktivnostima na Zapadnom Balkanu.

”Dakle, manje predstave, a više ozbiljnog angažamana i timskog duha”, kažu evropske diplomate.

Prava promena koju će Bajdenova administracija napraviti kada je reč o dijalogu Beograda i Prirštine biće "uklanjanje" Ričarda Grenela, ”kome je sve vreme bilo dozvoljeno da ometa dijalog kroz njegove inicijative”, smatraju u Savetu za politiku demokratizacije iz Berlina.

Dodaje se i da bi bilo iznenađe da Vašingtonski sporazum ”preživi” Grenelov odlazak i odlazak Hašima Tačija iz kosovske ”jednačine”.

”Mislim da će osnovna promena biti promena u atmosferi, pri ćemu će Amerikanci i Evropljani, bez obzira na razlike u politikama, osećati da ''vuku'' u istom pravcu, da mogu da veruju jedni drugima i da se zalažu za iste vrednosti”, navodi briselski spoljnopolitički analitičar Tobi Vogel.

Vogel za Танјуг ocenjuje da će se SAD na kontruktivan način povezati sa EU u podršci dijalogu, ovaj put, kako on to vidi - bez ”podrivanja” procesa.

Dodaje da ne očekuje da će se Bajdenova administracija ponašati ”osvetoljubivo” prema onima koji su podržali predsednika Trampa, uključujući i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića za koga kaže da je na promenu u Beloj kući reagovao ”više emotivno, nego proračunato”.

Na pitanje Tanjuga šta EU vidi kao doprinos Trampove administracije procesu normnalizacije odnosa Beogrda i Prištine, portprol EU, Peter Stano, kaže da nije na EU da to procenjuje, već na Srbiji i tzv. Kosovu.

Brisel je sve vreme insitirao na činjenici da su SAD ”bliski partner” EU u dijalogu Beograda i Prištine, a da Vašingtonski sporazum ima delova koji podržavaju trenutni proces pregovora kome posreduje EU.

Činjenica je, takođe, da je Trampova administracija pritiskom na Prištinu dovela do ukidanja taksi na robu iz Srbije, a samim tim i do nastavka dijaloga Beograda i Prištine nakon godinu i po dan bezuspešnog pokušavanja EU da posreduje u tom problemu.

Iz Saveta za politiku demokratizacije upozoravaju EU da nije vreme za opuštanje i ukazuju da se dijalog Beograda i Prištine ”trenutno nalazi u ćoroskaku”, ne zbog mešanja SAD, već zbog dinamike između dve strane u procesu, koju glavni posrednik mora da rešava.

”Mahinacije Ričarda Grenela, uz saranju sa Tačijem, dovele su do pada vlade Aljbina Kurtija, što je Kosovo dovelo u situaciju da jedva funkcioniše u pregovorima. EU mora da nađe način kako da se uprkos tome dijalog ne odugovlači zauvek”, zaključuje je Tobi Vogel.

Izvor: Танјуг

KiMEUdijalog Beograda i PrištineBajden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva