:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 26, 2019   16:16

0

224

Šta želi Berlin, osim "revitalizacije dijaloga"

U Berlinu će u ponedeljak popodne, u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel, biti održan sastanak kojem će, pored kancelarke i koorganizatora ovog susreta, francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovati lideri takozvane "zapadnobalkanske šestorke", Slovenije i Hrvatske, kao i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Centralna tema, kako je ranije najavljeno, biće Kosovo i Metohija, a kako Tanjug saznaje iz nemačkih izvora, sastanak počinje u 17.30 i predviđeno je da traje dva sata, bez formalnih zaključaka.

Isti izvor navodi da je ideja ovog skupa "revitalizacija dijaloga" Beograda i Prištine, odnosno, reanimacija procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ono, međutim, što odmah pada u oči je činjenica da će dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine po prvi put biti zajednička tema razgovora lidera Nemačke i Francuske, EU, država regiona i zvaničnika Srbije i privremenih kosovskih institucija.

To se u velikoj meri podudara sa stavom EU da bi pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine morao da bude prihvatljiv kako za dve strane u dijalogu, tako i zemlje članice i region, kao i za EU.

Činjenica je, međutim, da se po prvi put o Kosovu i Metohiji razgovara, iako neformalno, u promenjenom formatu, u kojem Nemačka i Francuska, kao vodeći mentori kosovske nezavisnosti traže saveznike, u regionu, za stav da svako rešenje osim verifikovanja faktičkog stanja donosi nestabilnost regionu, pa i EU.

Čime je, faktički, s gledišta Srbije, unapred isključen bilo kakav kompromis, a sastank se ne može videti drugačije nego kao dodatni pritisak na Srbiju.

Nemačka, čini se, u ponedeljak namerava da pokaže da preuzima ulogu evropskog vođe u ovom politickom dijalogu, i da stvari vrati na početak, na 2012. godinu, kada je upravo kancelarka pokrenula inicijativu za pregovore Beograda i Prištine pod vođstvom EU.

A to znači - da anulira sve razgovore o mogućnosti drugačijeg ishoda, poput ideje o razgraničenju ili nekoj drugoj vrsti kompromisa, na koju su, kao moguću uz saglasnost dve strane, dozvolili Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Ima tu i drugih poruka, pre svega da će se problem Kosova rešavati u Evropi, jer je to njeno dvorište, a ne u Vašingtonu, te da Merkelova i Makron "slučaj Kosovo" ne prepuštaju ni Americi, ni Rusiji, te da taj problem zele da zadrže isključivo pod svojom kontrolom.

Ta računica ignoriše činjenicu da bez saglasnosti Srbije rešenja za Kosovo nema, niti je konačni sporazum moguć izvan Saveta bezbednosti.

I - bez učešća stalnih članica tog tela, pa i Rusije i Kine, sa čijom podrškom predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Pekinga stiže u Berlin.

Izvor: Танјуг

NemačkaBeogradPrištinaDijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva