:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2016   12:05

0

123

Šta bi bilo da neko iz Srbije traži Sarajevu da prizna RS

"Unilatrano proglašena nezavisnost kakvu su učnili kosovski Albanci za nas ostaje trajno neprihvatljiva", rekao je Dodik na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, osvrćući se na zahtev predsednika Albanije Bujara Nisanija da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

On je naglasio da će RS pratiti i biti podrška politici koju vodi Srbija po tom pitanju.

"Šta bi bilo da je neko iz Srbije došao u Sarajevo i tražio da Sarajevo prizna nezavisnost Republike Srpske. Neki smatraju da je to pravo predsednika Albanije, ali isto tako moraju da znaju da je i naše pravo da imamo naše politike", rekao je Dodik.

Dodik je, posle sastanka sa Vučićem, rekao da Republika Srpska pozdravlja "pojačanu snagu" Srbije, smatrajući da je ona ključna za regionalnu stabilnost i poziciju Srbije.

"Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo utvrdili, želeći to i drugima, a ne samo srpskim narodima i državama", rekao je Dodik.

On je rekao da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH nije sporna za Republiku Srpsku, već da su za taj entitet sporne nametnute nadležnosti od strane "međunarodnih okupatora", pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali Dejtonski sporazum.

Dodik je istakao da RS ne vodi avanturističku politiku već se protivi nametanju rešenja stranaca, "koji su im razvaljivali ustavni poredak".

On je dodao i da je RS, kao i Srbija, vojno neutralna, i da će takvu politiku nastaviti da podržava i prati.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva