:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2019   14:19

0

179

Stabilni i razvijeni odnosi Italije i Srbije

Ministri inostranih poslova Srbije i Italije Ivica Dačić i Enco Milanezi ocenili su da su politički odnosi dve zemlje stabilni i veoma razvijeni, i da postoji interes da se politički dijalog intenzivira kroz bilateralne posete na visokom nivou, kao i za pronalaženje zajedničkog interesa za jačanje regionalne saradnje, infrastrukturnog povezivanja, evropskih integracija i bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u susretu u Trstu, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI), Dačić je podsetio da se ove godine obeležava jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva dve zemlje. On je zahvalio na kontinuiranoj i nedvosmislenoj podršci Italije, koja je i zagovornik proširenja EU, u procesu evrointegracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Dačić je ponovio interes Srbije za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Italijom, kao jednom od najrazvijenijih oblasti odnosa dve zemlje. On je takođe informisao ministra Milanezija o aktuelnoj situaciju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, naglasivši da je Srbija posvečena dijalogu uprkos nerazumnim potezima Prištine. 

Ministar Milanezi je izrazio zadovoljstvo nivoom bilateralne saradnje sa Srbijom, koja se odvija bez otvorenih pitanja. Pored redovne razmene mišljenja o temama od obostranog interesa, posebno je izdvojio oblast bilateralnih ekonomskih odnosa i preneo da italijanske kompanije nastavljaju da pokazuju interes za investiranje u Srbiji. On je, takođe, prihvatio poziv ministra Dačića da u najskorije vreme poseti Srbiju.

Dačić i Milanezi su potvrdili nastavak političkog dijaloga, uz intenziviranje ekonomske saradnje u narednom periodu, dodaje se u saopštenju srpskog MSP-a.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva