:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

April 16, 2021   14:43

0

147

Stanari “Samačkog bloka” u Zvečanu od danas u novim stanovima

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević i gradonačelnik Vučina Janković uručili su danas ključeve 11 novih stanova stanarima „Samačkog bloka“ u Nemanjinoj ulici. Reč je o šest samačkih domaćinstava i pet porodica. Narednih dana, stan će dobiti i dvanaesta porodica.

„Samački blok“ je Trepčin objekat sa stambenim jedinicama za koje su dosadašnji stanari imali stanarsko pravo. Ova zgrada je ruinirana i nije bezbedna za život, a stanari su kako kaže Todosijević, živeli u nehumanim uslovima.

„Jako mi je drago da smo uspeli da rešimo njihov višedecenijski problem“, rekao je Todosijević i podsetio da je ključeve ovih stanova budućim stanarima trebalo da uruči direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kome prištinske vlasti nisu dozvolile ulazak na prostor Kosova i Metohije.

„Direktor danas nije sa nama ali to neće zaustaviti ni nas niti našu državu da i dalje ulažemo na ovim prostorima. Ja se iskreno nadam da će već za par dana direktor imati priliku da uruči ključeve stanarima neki novih zgrada koje trenutno gradimo ili koje su izgrađene“, rekao je Todosijević.

Zgrada u kojoj će od danas stanovati stanari „Samačkog bloka“ ima 39 stanova. 12 je namenjeno njima, oko 20 njih pripada Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a za šest stanova u toku je konkurs i oni će biti dodeljeni stambeno nezbrinutim građanima Zvečana.


Stanovi koji su dati Univerzitetu, biće uručeni profeсorima koji sa svojim porodicama žive na Kosovu i Metohiji.

Na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi „Samački blok“, prema rečima Todosijevića, biće podignute dve nove stambene zgrade sa po 24 stambene jedinice, površine po  65 kvadratnih metara. Ovi stanovi će biti namenjeni mladim bračnim parovima sa teritorije opštine Zvečan.

„To nije sve. Trenutno radimo zgradu u Banjskoj, takođe zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, radi se zgrada u Grabovcu, radiće se i u Žitkovcu i sa ove dve to je ukupno pet stambenih zgrada”, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Zvečan.

Todosijević je najavio da će ključevi novih stanova na MalomZvečanu biti podeljeni za deset do 15 dana.

Za dva do tri meseca očekuje se završetak zgrada u Grabovcu, a kako je Todosijević naglasio, cilj je da se mladi nastane i zadrže na tom području, kako se škola ne bi ugasila.

Za izgradnju svih stambenih zgrada sredstva je izdvojila Vlada Srbije i Kancelarija za KiM.

Plana Dančetović iz Vučitrna je sa tri ćerke od 1999. godine živela u izuzetno lošim uslovima u “Samačkom bloku”. Muž je te godine poginuo. Kaže, ovo je najrećniji dan u njenom životu.

“Ja sam u sobici od 12 kvadrata školovala decu. Hvala Bogu, hvala Opštini Zvečan što će mi deca živeti u boljim uslovima. Najviše se zahvaljujem predsedniku Ivanu Todosijeviću”, rekla je Plana.

Bratislav i Vladislava Rakić su sa decom u podrumu Samačkog bloka živeli 26 godina.

“Sunce nas nije takoreći videlo sve te godine. Bilo je vlage, ruinirano, sklono rušenju. Živeli smo u nehigijenskim uslovima nedostojnim čoveka. Veliki je ovo uspeh, veliki dan i našoj sreći nema kraja”, kaže Vladislava, izražavajući zahvalnost Opštini i Kancelariji za KiM.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva