:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2021   8:56

0

174

Standard: Dobri odnosi se isplate - Srbiji gas po odličnoj ceni

Dobri odnosi sa Rusijom se isplate - Srbija idućih pola godine dobija gas po prijateljskoj ceni, ocenjuje bečki dnevnik "Standard" dodajući da nakon isteka aktuelnog sporazuma o uvozu gasa, Beograd i dalje dobija ogroman popust.

„Put u Soči uvek vredi. Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ovaj put na obalu Crnoj Mora dvostruko isplatio. On je, ne samo uspeo da ugrabi sunčani jesenji dan sa pogledom na snegom pokrivene kavkazke planine, već je svojoj zemlji obezbedio, prema sopstvenim rečima, "odličnu cenu" u pregovorima o isporuci gasa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom", piše list.

"Standard" prenosi da je još zadovoljniji bio šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je govorio o istorijskom dogovoru koji je pošao za rukom predsedniku Srbije.

„Srbija se zahvaljuje prijateljskoj i bratskoj Rusiji na brizi o srpskim nacionalnim interesima i spremnosti da pomogne u trenutku kada je čitav svet konfrontiran energetskom krizom", dodao je on.

List navodi da pohvale u ovom konkretnom slučaju nikako nisu preterane.

„Rusija je Srbiji odobrila, nakon isteka aktuelnog ugovora, ogroman popust - Beograd će za 1.000 kubnih metara plaćati 270 dolara. Poređenja radi na berzi su cene u Evropi već iznad 1.000 dolara za uporedive količine gasa. Time Srbija u Evropi, nakon Belorusije, dobija drugu najnižu cenu gasa“, podvlači „Standard“.

List navodi da je jedino negativno što to važi, trenutno, samo za pola godine.

Takođe dnevnik smatra da ovaj dogovor može biti smatran Putinovim poklonom Vučiću pred izbore, pošto je šef ruske države izneo lične simpatije prema predsedniku Srbije, kojeg je pohvalio za odlične rusko-srpske odnose.

U prošloj godini je Srbija od Gasproma kupila “samo” 1,35 milijardi kubnih metara, a, prema podacima koncerna, u perspektivi planirano je udvostručenje količine.

To je, konstatuje “Standard” više nego dovoljno za zimu, pošto Srbija u grejnoj sezoni dnevno troši oko 13 miliona kubih metara gasa, a u maju i junu potrošiće još jednom četiri do pet miliona kubnih metara.

Dnevnik ukazuje da će Vučić i posle isteka ovog dogovora dobiti izvanredne uslove, te je sam rekao da polazi od povećanja isporuke i fleksibilne cene gasa.

Nisku cenu gasa za Srbiju, navodi list, Gasprom objašnjava strukturom sporazuma.

Dok je većina evropskih zemalja vezana za aktuelnu cenu, cena gasa za Srbiju vezana je za cenu nafte u poslednjih devet meseci, a i u tom slučaju bi Srbija morala da plati 350 dolara za 1.000 kubnih metara.

Međutim, Gazprom odustaje od jednog dela novca, dodaje list.

„Standard“ je preneo ruski „Komersant“ prema kojem Srbija iz političkih razloga još dugo može računati sa cenom gasa ispod tržišnog nivoa.

Bečki list navodi da između Moskve i Beograda postoji istorijska povezanost, koja traje i dan danas, a koja se ne ispoljava samo na političkom nivou, već i u međuljudskim odosnima.

Mnogi Srbi Rusiju vide kao velikog brata, a u istraživanjima 72 odsto Srba uticaj Rusije u Srbiji ocenjuju pozitivno, što je, konstatuje dnevnik, veliki kontrast u odnosu na druge istočnoevropske zemlje, koje u Rusiji vide potencijalnu pretnju.

“Dugoročno Beograd namerava i pored toga, da bude nešto nezavisniji od ruskog gasa. Do 2050. Srbija želi da diverzifikuje isporuke gasa kroz gasovod preko Bugarske kojim Srbija želi da se priključi na grčku mrežu. Na taj način bi zemlja mogla da uvozi gas iz Azerbejdžana, Grčke i Izraela, a potencijalno i iz gasnih polja ispred obale Kipra”, zaključuje "Standard".

Izvor: Танјуг

VučićPutincena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva