:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2021   17:24

0

98

Stanivuković: Bolji rezultati Srbije u13 oblasti javnih politika

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izjavio je danas da je Srbija ove godine unapredila rezultate u 13 oblasti javnih politika, što je postavlja u najbolje rangiranu ekonomiju na Zapadnom Balkanu.

Stanivuković je na onlajn sastanku o izgledima konkurentnosti ZB za period 2019-2021, koji je organizovala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj Jugoistočne Evrope (OECD SEE), naveo da se to posebno odnosi na investicionu politiku i promocije, pristupe finansiranju, trgovinskoj politici, državna preduzeća, transport, kao i nauku, tehnologije i inovacije.

Ovi rezultati potiču iz treće publikacije OECD o konkurentnosti politika u Jugoistočnoj Evropi za 2021. godinu, kao i ključnim nalazima i preporukama u 16 oblasti javnih politika.

„Reč o važnom dokumentu za Srbiju, koji nudi i uvid u to gde se naša zemlja trenutno nalazi u poređenju sa drugim zemljama ZB i identifikuje koja područja je potrebno unaprediti“, naveo je on.

Osvrnuo se na ekonomski razvoj Srbije i trenutnu krizu izazvanu pandemijom virusa korona, koja je imala veliki uticaj na konkurentnost i istakao da su preduzete značajne mere za smanjenje negativnih uticaja.

„Srbija je izdvojila više od osam milijardi evra za tri paketa pomoći privredi i građanima, što je najveća pomoć koja je izdvojena na teritoriji Jugoistočne Evrope. Tri paketa čine čak 17,4 odsto BDP-a, a očekuje se da će dodatno doprineti rastu BDP-a, uz očekivanje stabilizacije na oko četiri odsto u srednjem roku“, rekao je Stanivuković.

Prema njegovim rečima, pad BDP-a u 2020. godini bio je svega 0,9 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi, a javni dug je čvrsto ispod nivoa od 60 procenata BDP-a.

"Na kraju prošle godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je tri milijarde evra, a javni dug je bio na nivou od 57,4 odsto. Istovremeno, stopa nezaposlenosti je bila 9,7 procenata, što je značajno bolji rezultat u odnosu na period pre pandemije“, napomenuo je Stanivuković.

Podsetio je da je u prvom kvartalu ove godine rast bio 1,8 odsto, u drugom čak 13,7 procenata, pa je rast u prvoj polovini godine iznosio 7,6 odsto, što je znatno iznad očekivanja.

„Logična posledica toga jeste da se projekcija rasta uveća na sedam odsto za celu godinu, ali mi, posmatrajući ove podatke, verujemo da će rast BDP-a biti između sedam i 7,5 procenata,“ ocenio je Stanivuković.

Istakao je da je Srbija zabeležila odlične rezultate kada je u pitanju privlačenje stranih direktnih investicija, te da je u prvih sedam meseci privukla čak 2,7 milijardi evra.

Osvrnuo se i na saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i objasnio da je fokus na završetku neophodnih ambicioznih reformi koje su dogovorene, kao i novom programu saradnje potvrđenim u julu ove godine.

Rekao je i da je projektovani budžetski deficit za 2021. godinu 6,9 odsto, ali da se zbog bolje naplate i brzog ekonomskog oporavka, očekuje da će on ostati na nivou ispod pet procenata.

„Nacrt budžeta za 2022. godinu, predviđa deficit od tri odsto i još veća izdvajanja za kapitalne investicije, kako bi se dodatno podržao rast i zapošljavanje. Ova sredstva su pretežno namenjena za nastavak radova na infrastrukturnim projektima, putevima, železničkoj infrastrukturi te zelenoj agendi, digitalnim investicijama, zdravlju", rekao je Stanivuković.

Zaključio je da je Srbija posvećena nastavku regionalne integracije i ekonomske saradnje, uz implementaciju različitih inicijativa i mera koje treba da doprinesu jačanju privrede i unapređenju kvaliteta života građana.

Izvor: Танјуг

StanivukovićMinistarstvo finansijeZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva