:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 05, 2020   15:17

0

72

Stanković: Više pozitivnih poruka iz Rače nego iz Knina

Posle proslave akcije "Oluja" u Kninu, odnosno obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u Rači, analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da će odnosi Srbije i Hrvatske i dalje ostati "zategnuti", ali vidi više pozitivnih poruka sa skupa u Rači kada je reč o uzajamnom odnosima nego iz Knina.

 

On napominje da se još uvek radi o dva skupa sa izrazito disonantnim tonovima, navodeći da Hrvati s dozom trijumfalizma i kič nacionalizma, ali i veštački generisanom euforijom pomalo maskiraju i neveselu socijalno-ekonomsku realnost u vreme krize zbog korona virusa i krah turističke sezone.
Dodaje da Hrvati svakog 5. avgusta demonstriraju politički narativ da su oni pobednici, a prenebregavaju pri tom da je taj rat za svoj ishod imao 250.000 proteranih Srba i skoro 2.000 poginulih.
"Plenkovićevo apostrofiranje žrtava danas je više simbolično. Ono nema neku sustinsku ni političku ni etičku dimenziju. Za Hrvate je uspeh da je on to uopšte pomenuo, međutim, to je ispod nivoa civilizacijskog minimuma koji je neophodan da bi se Srbi u Hrvatskoj osećali bezbedno i da bi se osećali priznato", rekao je Stanković.
Prema njegovoj oceni, sve što se događa 5. avgusta u Kninu i uopšte u Hrvatskoj je produžetak nacionalističke atmosfere iz 90-tih godina jedne ratne, netolerantne nacionalno grandomanske atmosfere. S druge strane Srbija zajedno sa RS pokušava da obnovi kulturu sećanja na žrtve, da uspostavi neku vrstu nacionalnog i političkog obrasca i da pošalje jasnu poruku da reprize Oluje ni Jasenovca neće biti.
"Više je pozitivnih poruka sa skupa u Rači kada je reč o uzajamnom odnosima nego iz Knina. To valjda ide u neki rok istorijske službe jer Hrvati sebe doživaljaju kao pobednike, a Srbima stalno žele da nametnu i osećaj gubtinika i osećaj da su za nešto krivi", naveo je Stanković.
Kao novu dimenziju Stanković vidi u pojavljivanju političkog predstavnika Srba Borisa Miloševića na proslavi u Kninu, koje je za njega, po oceni Stankovića, moralno disreditujuće, a teško se, kaže, može pravdati potrebom da opstane i ostane u Hrvatskoj. "Ni Hrvati nisu tome pridali veliki značaj što jasno smešta Miloševića u ravan onoga ko nema dovoljnu podršku Hrvata, a ima nesumnjivo, bilo aktivnu, bilo pasivnu indignaciju kod Srba", rekao je Stanković.
Kaže da to nije potez bez posledica, odnosno da nije potez koji Miloševiću garantuje neku političku budućnost, ali jeste potez koji pokazuje šta je zapravo cilj Hrvatske sa preostalim Srbima.
"Nije cilj da oni samo budu građani Hrvatske nego da budu i politički Hrvati odnosno da prihvate tu vrstu narativa koji Hrvatska proizvodi ideološki ne bi li tako opravdala svoj mit o osnivanju države", zaključio je Stanković.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva