:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Avgust 24, 2019   8:05

0

378

Stanković:Haradinaj može na sud za zločine od jeseni 1998. godine

Jedan od komandanata tzv. OVK Ramuš Haradinaj mogao bi pred Specijalizovanim većem u Hagu da bude optužen za sve ratne zločine koje je počinio posle 30. septembra 1998. godine, izjavio je bivši zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Dragoljub Stanković. 

Stanković, koji je na listi advokata za zastupanje žrtava pred Specijalizovanim većem, podsetio je da je Haradinaj pravosnažnom presudom Haškog tribunala oslobođen krivice samo za dela izvršena između 1. marta i 30. septembra 1998. godine, za koja je bio gonjen.

Stanković je za današnji "Blic" rekao da je Haradinaj bio optužen da je u tom periodu kao komandant tzv. OVK učestvovao u zajedničkim kriminalnim poduhvatima koji su imali za cilj da omoguće totalnu kontrolu u takozvanoj zoni Dukađini (Metohiji) na KiM, ubijajući i kidnapujući civile za koje se sumnjalo da su sarađivali sa srpskim snagama.

Ističe da su članovi terorističke OVK nakon tog perioda preduzimali kontinuirane napade protiv srpskog, nealbanskog, pa čak i albanskog stanovništva za koje su smatrali da sarađuju sa vlastima tadašnje Jugoslavije, a cilj im je bio, kako kaže, zauzimanje teritorija, proterivanje nealbanskog stanovništva i stvaranje sopstvene države.

"Nekadašnjem haškom tužiocu Karli del Ponte sam krajem novembra 2003. godine predao dokaze o zločinima OVK koje je prikupilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, a koji se odnose uglavnom na zločine iz 1999. godine", rekao je Stanković za "Blic".

Prema njegovim rečima, među dokazima su dokumenti, pisani izveštaji i izjave svedoka koje je tužilaštvo prikupilo od svih nadležnih organa.

"Reč je o materijalu koji je sačinjen i verifikovan od obe obaveštajne agencija, VBA i ondašnje RDB, i naročito od krivičnih odeljenja lokalnih sudova sa područja Kosova", kaže Stanković.

On je naglasio da bi, prema svim pravilima domaćeg i međunarodnog krivičnog prava, Haradinaj mogao da bude gonjen i izveden pred domaći ili međunarodni sud, pa i pred Tužilaštvo Srbije za ratne zločine koje je protiv njega vodilo istragu za zločine počinjene od 10. do 20. juna 1999. godine.

Izvor: T a n j u g

HaradinajOVKratni zločiniSpecijalizovano veće u Hagu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva