:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2023   14:35

0

108

Stano: Borelj pozvao Kurtija i Vučića u Brisel na sastanak o krizi na severu KiM

Potparol Evropske komisije (EK) Peter Stano ponovio je danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je, u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak'', rekao je Stano i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja.

''Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro'', rekao je Stano.

Govoreći o hapšenju pipadnika kosovske policije rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom, kao i sa Kforom.

''Od hapšenja kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti, u kontaktu smo s obe strane i sa Kforom, kako bismo utvrdili šta se i kako tačno desilo. Veoma je važno da to imamo na stolu. Do tada, pozivamo strane da ne preduzimaju nikakve akcije i da ne raeguju na način koji može dodatno podstaći ionako veoma napetu situaciju. Ponavljamo naš poziv na hitnu, brzu, i smislenu deeskalaviju'', zaključio je Stano.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je juče da je Vučića i Kurtija pozvao na sastanak u Brisel i da će tema sastanaka biti upravljanje krizom na severu KiM.

''Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize'', naveo je Borelj.

On je podsetio koliko su važni odnosi i saradnja EU i Kfora, i zahvalio komandi i trupama Kfora za posao koji obavljaju na severu KiM.

Izvor: T a n j u g

KiMStanoBorelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva