:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2023   14:16

0

125

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je juče u Briselu, u toku dijaloga na visokom nivou bio napravljen napredak i da su obe strane odobrile evropski predlog.

Na pitanje novinara da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče odobrili evropski predlog, Stano kaže da je sastanak bio posvećen evropskom predlogu. 

"Juče je bio napravljen napredak. Ono što je bilo dogovoreno je da nisu više potrebne nove diskusije o tome, o sadržini i tekstu predloga i mi ćemo da radimo s njima sada na primeni. Oni treba da rade, rad počiva na njihovim plećima i oni su odobrili da ne treba ponovo da se diskutuje o predlogu. Sada možemo da pređemo na sledeći korak, a to je primena koja je veoma važna", naglasio je on.

Stano je, na konferenciji za štampu, takođe kazao da je visoki predstavnik EU Žozep Borelj bio "veoma jasan u svojoj izjavi sinoć, izjava koja je bila prihvaćena od obe strane".

"U izjavi visokog predstavnika kaže se šta je prihvaćeno od obe strane. Ono što je bilo prihvaćeno je da neće biti novih diskusija o evropskom predlogu, koji je sada sporazum za put ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. To je bilo dogovoreno i nove diskusije nisu potrebne", ističe Stano.

Prema njegovim rečima, strane su takođe izrazile spremnost da počnu sa primenom ovog dogovora.

"Na tome sada radimo. U tom duhu će visoki predstavnik sazvati novi sastanak u martu", kaže Stano. 

On je dodao da je EU podsetila obe strane da od njih "očekuje da svi dogovori budu primenjeni i da se uzdržavaju od bilo kojih nekoordinisanih koraka koji bi izbacili proces iz njegove dinamike i oni su se saglasili". 

Stano je ponovio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ponovo putovati u Srbiju i Kosovo. 

Stano je, takodje, precizirao da cilj evropskog dogovora o kojem su juče razgovarali Vučić i Kurti nije priznavanje, nego normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi međusobnom priznavanju, Stano kaže da je odgovor "ne".

"Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. EU olakšava dijalog. Mi im ne diktiramo šta da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovoru o normalizaciji odnosa", naglasio je Stano.

Izvor: T a n j u g; Foto: EU

KiMStanodijalog Beograda i PrištineEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva