:

:

TV Most

Foto: EK

clock

Septembar 27, 2023   15:18

0

38

Stano: EU će sačekati da se završi istraga u vezi sa događajima na severu pre bilo kakve odluke

Unija će sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na severu Kosova, pre nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu, portparol EU Peter Stano.

,,Za nas je važno da se istraga sprovede i završi. Kada, na osnovu istrage, budemo imali punu i jasnu sliku o tome šta se desilo, ko iza toga stoji i ko je odgovoran, onda ćemo doneti neophodne odluke ili zaključke", rekao je Stano.

Na pitanje da prokomentariše snimak koji je objavila vlada u Prištini, on je rekao da je u ovoj fazi važno da se pojasne sve činjenice i sve okolnosti događaja i da se odgovorni privedu pravdi, ali je naglasio da EU neće donositi preuranjene zaključke ,,na osnovu jednog snimka, nečega što je negde objavljeno".

,,Istraga mora u potpunosti da se sprovede i da se u potpunosti završi da bi EU imala jasnu sliku o tome šta se desilo i ko je odgovoran. Onda možemo da govorimo o posledicama", poručio je Stano.

Stano je istakao da je nezavisno od ,,ovog tragičnog događaja", uvek postojala potreba za hitnim sazivanjem sastanka na visokom nivou i nastavkom dijaloga. 

,,Ima mnogo razloga, nezavisno od onoga što se dogodilo u nedelju, da se nastavi dijalog u interesu Kosova i Srbije i naroda Kosova i Srbije", rekao je Stano.

On je naglasio da EU nikada ne donosi preuranjene zaključke i ne zauzima političke stavove pre nego što dobije odgovarajuću procenu situacije i kompletnu sliku o tome šta se dogodilo.

,,Imamo situaciju da je teroristički napad bio na severu. Kosovska policija to istražuje, misija Euleksa pomaže kao drugi bezbednosni odgovor, na osnovu potreba i zahteva kosovske policije", dodao je Stano. 

On je ponovio  da će EU doneti odluke o daljim koracima na osnovu rezultata istrage. 

Portparol EU nije želeo da komentariše sastanak Komiteta za politiku i bezbednost EU koji je održan povodom događaja na Kosovu, niti navode da su države članice tražile da se preduzmu mere protiv Srbije.

On je rekao da nije ovlašćen da govori o sastancima ovog komiteta i istakao da je reč o radnim sastancima u okviru Saveta EU i istakao da je taj sastanak tokom jučerašnje konferencije za novinare pomenuo kao ilustraciju aktivnosti koje su u toku na nivou EU, a koje su u vezi sa ovom situacijom.

,,Ako postoji odluka koju treba da donesu države članice, to će biti urađeno na odgovarajućem nivou i biće objavljeno", istakao je Stano. 


Stano je rekao da se nastavlja angažovanje država članica kako bi se videlo kako se može ostvariti napredak i rešiti ova situacija. 
    
Dodao je da kada je reč o eventualnim merama, EU je jasno stavila od znanja da se mere mogu primeniti i na Srbiju.

,,Kada države članice odluče da je vreme da se primene, one će biti primenjene. Odluka država članica je da kažu koje mere će biti uvedene i iz kog razloga, ali nismo još u toj poziciji da objavimo bilo šta posebno u ovoj fazi", napomenuo je Stano. 

On je dodao da je, kada je reč o gradonačelnicima u četiri opštine na severu Kosova i mogućnosti održavanja novih izbora, stav EU jasno iznet poslednji put u saopštenju od prošle nedelje.

,,Nemamo šta da dodamo u ovoj fazi van onoga što je EU jasno formuisala  u vezi sa ovim izborima i što je EU prenela partnerima, kako u saopštenju, ali i češće i odlučnije tokom interakcija sa njima za pregovaračkim stolom ili u sobi za pregovore. Ali  ne u medijima ili javnosti. Mi tako ne radimo stvari kada želimo da rešimo probleme", poručio je Stano.


 

Izvor: Kosovo onlajn; foto:EK

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva