:

:

TV Most

clock

Januar 07, 2020   22:28

0

216

Stano: EU "pomno prati" pritvaranje Nezira Mehmetaja u Srbiji

Portparol EU Peter Stano kaže da Evropska unija pažljivo prati slučaj pritvaranja Nezira Mehmetaja od strane vlasti u Srbiji i poziva na saradnju Prištinu i Beograd, podsećajući na principe dijaloga između Kosova i Srbije na osnovu kojeg bi trebalo istražiti navodna krivična dela pred sudovima prebivališta osumnjičenih, piše Gazeta Ekspres, prenosi Beta.

Gazrta podseća da je policija Srbije, 3. januara pritvorila Nezira Mehmetaja sa Kosova, iz sela Rudica u opštini Klina, pod sumnjom da je izvršio ratni zločin, a sud u Beogradu odredio mu je pritvor od 30 dana.

Portparol EU Peter Stano, je za portal izjavio da "pomno prate slučaj".

On je rekao da bi pravosudne institucije na Kosovu i u Srbiji trebalo međusobno da sarađuju u istrazi i procesuiranju navodnih krivičnih dela, ali da prema principima dijaloga o kojima su se složili Priština i Beograd, Mehmetaja bi trebalo da procesuiraju sudovi na Kosovu.

"U skladu sa principima dijaloga, krivično gonjenje slučajeva treba dati prioritet pred sudovima u mestu prebivališta, na Kosovu ili u Srbiji", zaključio je Stano.

Mehmetaj je u uhapšen kada se na Kosovo vraćao iz Srbije, gde je bio u pratnji svoje majke koja je bila na lekarskim pregledima u Beogradu. Njegov sin je za prištinske medije rekao da njegov otac nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1998-1999.

Izvor: Kosovo online/Beta

pritvorEUMehmetaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva