:

:

TV Most

clock

April 24, 2023   13:13

0

124

Stano: Izbori ne nude dugoročno političko rešenje, rad na ZSO završiti što pre

Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je danas, povodom izbora održanih u četiri opštine na severu KiM, da EU smatra da su oni održani u skladu sa pravnim okvirom tzv. Kosova, ali navodi da niska izlaznost, naročito među Srbima na KiM pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati redovnim stanjem i da izbori ne nude dugoročno političko rešenje za te opštine.

Stano je naveo da je EU izrazila žaljenje što nisu sve strane i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima, i poručio da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština mora biti završen što je pre moguće.

"Veoma niska izlaznost, pogotovo među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces nije i ne može da se smatra redovnim stanjem", rekao je Stano.

On je dodao, da od kada su Srbi napustili prištinske institucije na severu KiM u novembru 2022, EU dosledno radi sa obe strane kako bi se omogućio njihov povratak.

"Ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine. Do njega se može doći samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije, i na Kosovu je da omogući taj povratak", rekao je portparol EU.

Stano je dodao da je 'imperativ' da se hitno obnovi situacija u kojoj Srbi sa KiM aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu tzv. Kosova, i da je zbog toga potreban hitan i ozbiljan dijalog između vlade tzv. Kosova i Srba na severu.

"Do sada je napravljen mali napredak. Stoga je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja", rekao je Stano.

On je dodao da učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje njihovi izabrani lideri predstavljaju.

Izvor: T a n j u g

Peter StanoZSOEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva