:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 11, 2020   9:03

0

140

Stano: Kfor je dao objašnjenje o patrolama srpske žandarmerije na Kosovu

Portparol EU Peter Stano rekao je da je objašnjenje za ulazak srpske žandarmerije na Kosovo dao Kfor, i da bi dodatna pitanja u vezi sa tim trebalo uputiti njima ili vlastima u Prištini, prenosi Gazeta Ekspres.

„Videli smo informacije koje je Kfor pružio. Dalja pitanja trebalo bi da budu upućena Kforu ili nadležnim kosovskim organima“, rekao je Stano.

Kfor je saopštio da su u Karačevu vršene sinhronizovane patrole, koje se sprovode od 2008. godine.

„Dana 07. avgusta 2020. godine oko 17.20 sati, vojnici Kfora iz Istočne regionalne komande sproveli su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije na administrativnoj graničnoj liniji kod sela Hodonoc, u opštini Kamenica. Od 2008. godine, sinhronizovane patrole redovno zajednički vrše Kfor i Vojska Srbije duž administrativne granične linije kako bi se obezbedila bezbednost“, naveo je Kfor.

U njihovom saopštenju se podseća, da Kfor takođe sprovodi zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim snagama u blizini administrativne linije.

Dva dana nakon što su pripadnici srpske žandarmerije viđeni kako patroliraju u Karačevu, na istom tom području uočeno je patroliranje  kosovske policije.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meliza Haradinaj rekla da patrola srpske žandarmerije na teritoriji Kosova nije odobrena jer, kako je naglasila, niko nema mandat da patrolira sa srpskom žandarmerijom. 

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva