:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2023   14:20

0

153

Stano: Lajčak u Beogradu 13. i 14. marta

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 13. i 14. marta, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

 

Lajčak u Beograd dolazi nakon posete Prištini 9. i 10. marta.

Stano je istakao da je proces dijaloga na svojoj polovini i da je namera EU da Beograd i Priština na kraju procesa potpišu pravno obavezujući i sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. 

"Cilj ovih putovanja je da se produže diskusije. Specijalni izaslanik Lajčak će se sastati odvojeno sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem da bi se obezbedio produžetak procesa i da bi se diskutovalo o načinima za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. To je priprema za sledeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca", kaže Stano.

Kako je objasnio namera je da se olakša dijalog i napravi napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da strane budu dovedene do potpisivanja pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

"Ali to treba da bude na kraju procesa a sada smo na polovini procesa. Namera prošlo-nedeljnog sastanka u Briselu nije bilo potpisivanje nego diskusija o evropskom predlogu. Obe strane su ga prihvatile i saglasile se da nema potrebe od daljnih diskusija o suštini ovog predloga koji je postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa", rekao je on.

Stano je dodao da produžavanje procesa znači "da će dve strane ući u diskusiji o primeni putokaza", kao i da "Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa" postavlja principe.

"Ali važna je primena. Sledeća faza procesa je sastanak na visokom nivou da bi se razgovaralo o modalitetima primene", rekao je Stano.

Izvor: T a n j u g

Peter StanoMiroslav LajčakBeogradKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva