:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2021   14:27

0

127

Stano: Moskvi prenesena poruka o slučaju Navaljnji - moguće sankcije

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je poseta šefa diplomatije Žosepa Borelja Moskvi ispunila cilj da se prenese čvrsta, nedvosmislena i jasna poruka EU o slučaju Navaljnji, o odnosima EU i Rusije i ruskom ponašanju u Evropi.

Dodaje se da Borelj u svom mandatu ima punu podršku predsednice Komisije Ursule fon der Lajen, a da će zemlje članice EU 22. februara razgovarati o mogućim reakcijama na ovu posetu, uključujući i eventualne sankcije.

Portparol EU Peter Stano naglašava da je i pored kritika koje su usledile zbog njegovog nastupa u Moskvi, Borelj uradio ono što je bilo planirano i preneo ruskim sagovornicima jasne EU poruke i pozicije.

"Rezultat posete smo videli u reakciji ruskih partnera na napore EU da se prevaziđu razlike u našim odnosima. Te reakcije ukazuju na put kojim Rusija želi da ide u komunikaciji i konfrontaciji sa EU", kaže Stano.

Stano navodi da se šef diplomatije Borelj "ne kaje zbog posete Moskvi" i dodaje da diplomatija znači angažovanje čak i kada to nije prijatno i sa "komplikovanim partnerima" na njihovoj teritoriji ako je potrebno.

"Borelj je morao da ode, preneo je jasnu EU poruku i dobio je indikacije da li ima želje za prevazilaženjem trenutnih razlika i negativnog trenda u našim odnosima", kaže Stano.

U Briselu napominju da zemlje članice nakon ove posete imaju dovoljno informacija da 22. februara na sastanku Saveta ministra spoljnih poslova otvore diskusiju o mogućim konsekvencama.

Rasprava o strateškim odnosima sa Rusijom na planu je i lidera EU koji će se u martu sastati u Briselu.

Izvor: Танјуг

StanoRusijaNavaljniEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva