:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2022   14:57

0

47

Stano: Srbija napreduje u usklađivanju sa EU

Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU je u porastu, a očekujemo da vidimo dalje održive akcije Srbije u tom pogledu, podržane konkretnim koracima, poručio je portparol EU Peter Stano.

Na konstataciju medija u Briselu da je Srbija posle sastanka o Stabilizaciji i pridruživanju dobila "pozitivne ocene kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika" uprkos, kako navode, "destabilizirajućoj" ulozi u regionu i "velikoj potrošnji koju izdvaja za naoružanje", Peter Stano je poručio da Srbija napreduje u usklađivanju sa EU.

Naveo je da se sa Srbijom i drugim partnerima na različitim nivoima razgovara o pitanjima iz oblasti bezbednosti, odbrane i spoljne politike, a da se jednom godišnje objavljuje i izveštaj o ukupnom napretku.

Stano je ukazao na to da je šef diplomatije EU Žozep Borelj, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, jasno poslao poruku kojom se osuđuje poricanje genocida, glorifikacija ratnih zločina i svaka druga opasna retorka koja se može čuti u regionu.

Portparol EU je potvrdio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak sledeće nedelje posetiti Beograda i Prištinu.

Upitan za agendu posete, Stano kaže da je to "deo svakodnevnih aktivnosti" specijalnog predstavnika i da se kao takva neće najavljivati iz Brisela već iz lokalnih Delegacija EU.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva