:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2020   19:51

0

201

Stano: Za nastavak dijaloga potrebno poverenje, odgovorni i Priština i Beograd

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je za dijalog potrebno uspostavljanje potpunog poverenja između Prištine i Beograda i da su obe strane odgovorne da obezbede što skoriji nastavak razgovora.

“Prvo, za nastavak dijaloga je potrebno potpuno poverenje između Beorgada i Prištine”, kažu za Gazeta Ekspres iz EU pozivajući se na posetu Kosovu visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja.

Oni ponavljaju stav da bi tzv. Kosovo trebalo da ukine taksu i da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju povlačenja priznanja.

“Tokom svoje posete Kosovu i Srbiji, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj ukazao je da su akcije poput takse na Kosovu i diplomatskih aktivnosti Srbije stvorile nepotrebnu napetost između Beograda i Prištine. Obe strane treba da se vrate u situaciju kada je dijalog bio moguć”, kažu u EU, piše Gazeta Ekspres.

Dodaju da obe strane treba da imaju odgovornost za započinjanje razgovora. “Obe strane su odgovorne da obezbede što skoriji nastavak razgovora”, rekao je portparol EU.

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, koje se protive reciprocitetu koji je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti, Evropska unija nije odlučno protiv.

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, još uvek nema jasan stav po pitanju reciprociteta koji je najavio kosovski premijer Aljbin Kurti, piše Ekspres.

Iako su u više navrata pozvali na ukidanje stopostotnog poreza koji je uvela vlada na čelu sa Ramušem Haradinajem, EU je ponovila da bi dijalog trebalo da se što pre obnovi.

To je slučaj i sa SAD i američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je imenovao za svog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora SAD u Nemačkoj.

Ali što se tiče reciprociteta, čini se da stavovi SAD i Evropske unije nisu isti. Ambasador Grenel izjasnio se protiv bilo kakvog oblika reciprociteta koji je najavila nova kosovska vlada.

Sa druge strane, EU nije govorila istim tonom. Na pitanje Ekpresa o ovoj temi i podržavaju li reciprocitet, u Evropskoj uniji kažu da je važno započeti dijalog, a njihov stav o ovoj ekonomskoj, trgovinskoj i političkoj meri je nejasan, konstatuje Gazeta Ekspres.

Premijer tzv. Kosova, Aljbin Kurti, u sporazumu koji je potpisao o zajedničkoj vladi sa Demokratskim savezom Kosova, dogovorio je pun ekonomski, trgovinski i politički reciprocitet sa Srbijom.

Kurti je najavio da će porez biti ukinut tek nakon uvođenja reciprociteta, dodajući da su za to počeli pripremu kosovske carine.

Stopostotni porez je bio razlog za obustavu poslednje faze dijaloga između Beograda i Prištine kao napora da se postigne mirovni sporazum, za koji se očekivalo da će biti postignut ove godine.

Sa druge strane, premijerka Ana Bernabić tražila je ukidanje takse. Upitana za reciprocitet, rekla je da joj nije jasno o čemu govore na KiM.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMPeter Stanodijalog Beograda i Prištinetakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva