:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 17, 2020   11:42

0

20

Stari zakon o finansijskoj podršci porodice s decom ističe 1. jula

Zahtev za povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe može se podneti još danas i sutra. Novi Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom je stupio na snagu, a stari još uvek važi do prvog jula 2020. godine, što buni roditelje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da sva deca rođena posle prvog jula 2018. godine, kada je stupila na snagu Izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodice s decom, uz prvu ratu roditeljskog dodatka dobijaju jednokratno 5.000 dinara.

"Deca koja su rođena pre prvog jula dobijaju po starom sistemu gde se povraćaj PDV-a vrši tako što roditelji polažu isečke i prijavu za povraćaj PDV-a nadležnoj poreskoj upravi", kaže Đorđević.

Ističe da su po starom zakonu postojala ograničenja na osnovu visine zarade i imovine roditelja, a da sada toga nema i svi roditelji dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

"Stari zakon ističe prvog jula 2020. godine. Poslednja prijava će biti od prvog o 15. jula za šest meseci u ovoj godini i to će biti kraj. Od tada neće više biti dece koja će dobijati po starom zakonu", ističe ministar Đorđević.

PDV se vraća na mleko za bebe, kašice, krevetac, kolica, sedište za automobil, pelene...

Đorđević objašnjava da roditelji mogu obrazac da preuzmu sa sajta Poreske uprave i pošalju ga preporučenom poštom uz sve što je potrebno priložiti.

"Po novom zakonu nema više podnošenja, uz uplatu prvog roditeljskog dodatka dobija se 5.000 dinara i to važi za sve", naglašava Đorđević.

"Deca iz Alibunara odlično"

Ministar Zoran Đorđević je potvrdio i da su deca iz sela Novi Kozajk kod Alibunara koja su zbrinuta u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici "odlično".

"U stalnom smo kontaku sa Pokrajinskim sekreterijatom i nadgledamo šta se dešava. Videćemo koje će mere biti preduzete i koji su bili propusti u radu Centra za socijalni rad", kaže Đorđević.

Ističe da je najbitnije da je pokrjinski sekreterijat delovao brzo i efikasno i postarao se da deca budu zbrinuta u instituciji pre nego što im se odrede staratelji.

Objašnjava da deca posle određenih godina starosti imaju pravo da kažu šta žele, ali da im, ako ne postoje uslovi, može biti ponuđeno da budu smešteni u instituciji ili da budu u hraniteljskoj porodici.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva