:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Oktobar 14, 2021   16:40

0

159

Starović: Cilj jučerašnje akcije kosovske policije zastrašivanje Srba

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da je jučerašnja akcija kosovske policije na severu KiM bila prekomerna upotreba sile u cilju zastrašivanja srpskog stanovništva.

Starović je na "Samitu Zapadni Balkan 2021“ u Skoplju, na kome je učestvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao da su kosovske policijske snage ispalile više stotina metaka na nenaoružane srpske civile, da je deset ljudi povređeno, među njima i Srećko Sofronijević koji je pogođen metkom u leđa.

"Zarad čega je to učinjeno? Da bi na koncu bilo zaplenjeno nešto lekova u apotekama i konzerve koka-kole? Uz svo dužno poštovanje, ovde se danas govorilo o tonama kokaina i stotinama tona krijumčarenih cigareta koje kruže Balkanom, tako da je svima jasno da se u ovom slučaju radi o smišljenom prikazivanju sile nekoliko dana uoči lokalnih izbora koji slede na Kosovu i Metohiji“, kazao je Starović. 

Starović je, komentarišući Kurtijevo izlaganje na skupu u Skoplju, istakao da Srbija nije ništa učinila da isprovocira najnovije tenzije i da je jučerašnja akcija kosovske policije bila prekomerna upotreba sile u cilju zastrašivanja srpskog stanovništva.

"Zarad istine i jasnoće, dozvolite mi da se osvrnem na nešto što je jutros rečeno na ovom mestu. Jučerašnja akcija militarizovanih delova kosovske policije na severu Kosova i Metohije, sprovedena pod plaštom navodne borbe protivu krijumčarenja, predstavlja po definiciji slučaj prekomerne upotrebe sile, sa isključivim ciljem zastrašivanja srpskog naroda“, rekao je Starović.

Srbija je, kako je rekao Starović, zahvalna visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepu Borelju na podršci i umesnoj reakciji u ovoj situaciji.

"Nadamo se da će svi u međunarodnoj zajednici slediti njegov primer. Republika Srbija i Srbi sa Kosova i Metohije ne snose ni najmanju odgovornost zbog jučerašnje eskalacije, kao ni u slučaju prethodne krize sa registarskim tablicama, jer nismo učinili ništa čime bismo isprovocirali takve jednostrane poteze Prištine", zaključio je Starović.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je, na "Samitu Zapadni Balkan 2021", pod nazivom "Promovisanje inkluzivnosti i solidarnosti u Evropi", u organizaciji "Ekonomista", istakao i važnost povezivanja regiona u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao i jačanja stabilnosti i saradnje u regionu i integracije u Evropsku uniju.

Starović je, međutim, naglasio da Srbija neće ograničavati svoje spoljnopolitičke opcije i da će zadržati svoju uravnoteženu spoljnopolitičku orijentaciju do ulaska u punopravno članstvo EU.

Izvor: Kosovo online

KiMStarovićakcija kosovske policije

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva