:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 29, 2023   19:38

0

197

Starović: Delovanje Kfora negativan presedan koji će imati posledice

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao je da današnje delovanje Kfora u Zvečanu predstavlja ozbiljan i negativan presedan koji će imati posledice i dodao da se od trenutka dolaska na vlast Aljbina Kurtija se vidi da on želi po svaku cenu rat.

Starović je, u emisiji ,,Oko" RTS-a, kazao da postoji komunikacija sa predstavnicima Kfora, koja je intenzivna, kako na nivou komandanta misije i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, tako i na nižim nivoima.

,,Naravno u toj komunikaciji nije bilo govora da se tako nešto može očekivati. To što se dogodilo predstavlja ozbiljan i negativan presedan koji će imati posledice. U kojem vidu i kojoj meri videćemo", objasnio je on.

Starović je naglasio da su predsednik Srbije, vrhovni komandant, Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade ministar odbrane Miloš Vučević u intenzivnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima, kao i sa Srbima, te i sa dežurnim oficirima Vojske Srbije jedinica raspoređenih duž administrativne linije.

Ocenio je da je u političkom ključu najveća odgovornost na zemljama Kvinte.

,,Ono čemu svedočimo poslednjih godina, posebno poslednje dve, je ponavljajući obrazac, ista matrica - ekstremistički režim najavi unilateralne poteze, odmah dobijamo garancije Kvinte da neće biti dozvoljene, a kada se ipak povuku slede osude koje su sve oštrije. Hvala im na osudama, ali u praktičnom smislu situacija na terenu ostaje promenjena", rekao je Starović.

On je, upitan za povređene, rekao da prema informacijama kojima raspolaže povređeno je dvojica Srba iz vatrenog naoružanja, od kojih jedan teže, i ima mnogo lakše povređenih.

Kurti želi rat, smatra da je sada povoljan geopolitički trenutak

Starović je naglasio da se od trenutka dolaska na vlast Aljbina Kurtija se vidi da on želi po svaku cenu rat.

,,Na dobrom je putu da ga dobije uprkos svemu što smo činili trudeći se, u saradnji sa međunarodnim partnerima, da tako nešto sprečimo. Kurti želi rat računajućid a ima pogodne geopolitičke okolnosti, usled kojih nikome neće više biti bitno ko je započeo", objasnio je on.

Rekao je da nimalo slučajno Kurti bira momenat kada je naše društvo u šoku zbog masovnih ubistava, kada Srbija ima zaoštrenu političku situiaciju.

,,Kurti ocenjuje da je pravi momenat da izazove rat", podvukao je on.

Starović je objasnio da jedinice Vojske Srbije slede komandu vrhovnog komandanta, predsednika Srbije i da se nalaze u stanju najviše borbene gotovosti, raspoređene uz samu administrativnu liniju i spremne da izvrše svako naređenje vrhovnog komandata.

,,Ako me pitate da li će jedinice naše vojske ući da zaštite živote naših sunarodnika na KiM, prvo sasvim sigurno nećemo dopustiti da se ponove pogromi. Ali takav potez se povlači samo jednom i zato je važno odmeriti takvu odluku", rekao je on.

Starović je naglasio da je sasvim razumljiv zahtev Srba za povlačenjem specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

Rekao je da se divi Srbima na Kosovu koji su u decembru prošle godine i poslednjih dana pokazali jedinstvo, odlučnost, i odgovornost.

,,Svesni su koliko je situacija dramatična i da svaki potez može voditi u katastrofu", podvukao je on.

Odgovornost za očuvanje mira je na zemljama Kvinte, pre svega na SAD

Na pitanje da li se može očekivati da prevagne stav Vašingtona, Starović je primetio da je reakcija državnog sekretara SAD Entonija Blinkena bila neobično oštra i da nikada takav jezik nije korišćen u Vašingtonu prema Prištini.

..Sebe smatram diplomatom i verujem u moć i snagu diplomatije. Ali, koliko su važne izjave te vrste, nemamo pravo da budemo naivni, jer ako tako snažne izjave i saopštenja ne budu propraćene konkretnim koracima na terenu, one gube na vrednosti“, rekao je Starović.

On je poručio da je očuvanje mira, koji je ugrožen, u rukama zemalja Kvinte, koje itekako imaju moć, a među njima pre svega SAD, da utiču na Kurtija i albanske ekstremiste u Prištini.

,,Odgovornost za očuvanje mira je na njima. Mi smo spremni da investiramo u mir, pa i da mnogo žrtvujemo da mir bude sačuvan, ali ne i živote naših ljudi“, istakao je Starović.

Srbija će uvek biti uz Srbe na Kosovu i neće dozvoliti pogrom

Upitan koji je savet za Srbe na severu Kosova – kako da deluju narednih dana, Starović je poručio da je savet, i apel da ostanu dosledni principima demokratskog i nenasilnog otpora, jer oni jedini daju rezultate.

,,Srbija će uvek biti uz njih, i ne možemo i nećemo dozvoliti da ponovo dožive pogrom“, naglasio je Starović.

Konstatovao je i da su svi međunarodni izaslanici, uoči izbora na severu Kosova, govorili da je važno da se ti izbori održe, bez obzira koliko ljudi na njih izađe, jer gradonačelnici ni zakletvu neće položiti, a desilo se suprotno.

,,Onda su govorili, neka polože zakletvu, ali neće vršiti svoje dužnosti, sada imamo situaciju da se specijalne policijske snage i Kfor upiru da omoguće nelegalnim gradonačelnicima da uđu u kancelarije, a brutalnom silom sprečavaju ljude, koji po 30 godina rade u tim kancelarijama i službama da pristupe radnom mestu. To je nedopustivo“, rekao je Starović.

Rekao je da veruje da napuštanje institucija nije bila greška, i da je to dugoročna volja srpskog naroda na Kosovu, koji godinama zahteva da se desi zbog činjenice da Briselski sporazum nije sproveden.

,,To je potez kojim su ukazali međunarodnoj zajednici da Priština deset godina ne sprovodi svoje obaveze. Bojkot izbora je potez koji je bio nužan, jer nijedan od zahteva nije ispunjen, a to su bili povlačenje specijalne militarizovane monoetničke jedinice sa severa i da se krene sa sprovođenjem ZSO. To su zdravorazumne poruke", podvukao je Starović.

Izvor: Kosovo onlajn / RTS ; foto: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva