:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2021   21:50

0

150

Starović: Drska provokacija Kurtija

Najava premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija da bi glasao za nekakvo "ujedinjenje" južne srpske pokrajine sa susednom Albanijom predstavlja drsku provokaciju i oslikava jasnu nameru za daljom destabilizacijom prilika u regionu, izjavio je večeras državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

 

Starović je za T a n j u g  rekao da je krajnje vreme za to da EU primenom 'punitivnih mera delatno prikaže stav o neprihvatljivosti takvog delovanja Albina Kurtija', budući da retoričke osude nemaju nikakvog smisla niti efekta.

Ukoliko ni ovoga puta to ne bude slučaj i kaznene mere opet izostanu, poštenije bi bilo da evropski medijatori zauvek zaćute, naglasio je Starović.

"Primena dvostrukih aršina na štetu srpskog naroda predstavlja nešto na šta smo već navikli. Međutim, ne možemo i nećemo ostati bez odgovora na pokušaje da se na telu naše države rešavaju nacionalna pitanja drugih, dok se u isto vreme, na svakom mestu i u svakoj prilici negira pravo srpskog naroda na samoodređenje. Noseći principi međunarodnog javnog prava nalaze se u temelju spoljne politike Republike Srbije, što naše delovanje čini postojanim, predvidivim i odgovornim, a istovetan pristup očekujemo i od svih naših međunarodnih partnera", ističe državni sekretar Starović.

Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl" rekao da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski.

Izvor: T a n j u g

Nemanja StarovićAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva