:

:

TV Most

Foto: FB / Nemanja Starović

clock

April 03, 2019   9:14

0

335

Starović: Ne postoji ozbiljan materijal za kredibilne optužnice

Kada god su Albanci na KiM nezadovoljni odnosom dela međunarodne zajednice prema njima, oni se odlučuju da svoje nezadovoljstvo, pa i bes iskale nad Srbima, kaže istoričar Nemanja Starović za RTS.

Povodom navoda da se na optužnicama kosovskih sudova nalazi sto Srba, a među njima i srpski generali, Nemanja Starović je u Jutarnjem programu RTS-a ocenio da to treba posmatrati u političkom ključu i da ne postoji ozbiljan materijal za kredibilne optužnice.

"Kada god su Albanci na KiM nezadovoljni odnosom dela međunarodne zajednice prema njima, oni se odlučuju da svoje nezadovoljsvo, pa i bes iskale nad kosovsko-metohijskim Srbima", objašnjava Starović.

Nezadovoljni su, kako navodi, izostankom vizne liberalizacije, osnivanjem Suda za zločine OVK, kao što su i pre pogroma Srba 2004. godine bili nezadovoljni politikom "standardi pre statusa".

Najavljuje se da će stotinak bivših lidera OVK biti pozvano u specijalni sud, kao svedoci ili kao optuženi, dodaje Starović.

Priština, pišu mediji, Srbima koji joj nisu dostupni može da sudi u odsustvu ili da Euleks ili Unmik raspišu poternice.

Starović ukazuje koliko je važno što Kosovo nije primljeno u Interpol, jer bi se stotine naših ljudi našli na poternicama. Ipak, napominje da Priština i sada sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

Kosovski sudovi preuzeli su nedavno slučajeve ratnih zločina od Euleksa i oni će se, pored ratnih zločina koje su počinili pripadnici takozvane OVK nad srpskim i drugim civilima, baviti i zločinima nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi.

Izvor: RTS

KiMoptužnicevizna liberalizacijaSud za zločine OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva