:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2021   22:09

0

136

Starović: Sitaucija u BiH nije održiva na duži period

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je večeras da je rano govoriti da li je visoki predstavik u BiH Kristijan Šmit došao kao prijatelj, kao što kaže, i nagalsio da će se to videti iz izveštaja koje će Srbija tražiti na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija, kada je reč o delovanju Šmita, iskoristiti prvi put pravo iz Dejtonskog sporazuma da tražimo redovno izveštavanje i na osnovu tih izveštaja ćemo se odrediti prema njegovom delovanju", rekao je Starović za TV T a n j u g  upitan da li se Šmitu može verovati kada kaže da dolazi da služi narodima BiH.

Dodao je da se to što je Šmit zahvalio Incku na pokretanju zakona o zabrani negiranja genocida ne može oceniti kao prijteljski gest, imajući u vidu i stav Beograda da je taj potez duboko pogrešan i loš.

"U BiH je potrebno graditi suživot, a potez visokog predstavnika tome nije doprineo, biće nam mnogo teže da taj cilj dostignemo u budućnosti", rekao je Starović, koji je na pitajne da li i ko stoji iza Inckovog poteza rekao da on sigurno nije napravljen tek tako, 'da nije sponatan već pažljivo osmišljen i promišlje'.

"Čak je Incko i oni sa kojim se konsultovao bio svestan posledica koje se dešavaju pred našim očima", rekao je Starović.

Na pitanje šta Beograd može da učini i pomogne RS kao i u smiraivanju tenzija, Starović kaže da je najvažnije zadržati principijelne stavove koji nedvosmisleno govore da Srbija podržava teritorjialni integritet BiH iz Dejtonskog sporazuma, što uključuje i nepovredivost postojanja RS.

"U tim okvirima moramo da nastavimo da pružamo podršku našem narodu u RS i da radimo na istorijskom pomirenju dva naroda", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako uspemo da odagnamo strahove i jedne i druge strane - Bošnjaka da će neko naruštiti BiH, a Srba da će ukinutu RS - to bi nas dovelo korak bilže stablizaciji BIH i čitavog regiona, što, kako naglašava, prestavlja i vrhovni politički interes Srbije.

Starović kaže da se boji da ne postoji dovoljno svesti na Zapadu o zapaljivosti situacije u BiH.

"Tu su se mnogi preračunali da će svoje ciljeve moći da ostvare nametanjem odluka protiv jasno iskazane volje čitavog naroda koji je i konstitutivan u BiH", rekao je on i naglasio da svi moramo da radimo na stabilizaciji prilika i da ukazujemo da se jednostranim merama to ne može postići.

Starović je rekao da situacija ne može i neće biti održiva na duži period i dodao da je bitno ne dozovliti bilo kakvu vrstu eskalacije.

"Činjenica je da posle pogrešne odluke Incka nema povratka na staro. Čini mi se da je pokrenuta spirala događaja za koje je teško pretpostaviti kako će se završiti i na kojim osnovama će se uspostaviti nova politička ravnoteža", rekao je on i ocenio da su tenzije najveće od završetka rata.

Jedino dobro je to što postoji visoko saglasje u parlamentu RS, rekao je Starović i izrazio nadu da će se takvo delovanje očuvati i dati snagu političkom glasu Banjaluke.

Na pitanje da li Banjaluka može da nadjača Sarajevo u ovoj situaciji, kaže da ne bi voleo da govori o nadjačavanju i ocenio da je potrebno da se uspostavi veći nivo razumevanja.

Kaže da je važno da srpska strana shvati koliki je to bol za Bošnjake to što se desilo u Srebrenici i da niko to ne bi smeo da negira.

"Ta komisija je opisala sve uzase tih zločina", rekao je Starović i dodao i da Bošjnaci moraju da razumeju da Srbi ne mogu da privhate narativ koji se forisra da bi se nametnula stigma jednom stradalom narodu.

Izvor: T a n j u g

Nemanja StarovićBiHKristijan Šmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva