:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 24, 2021   15:19

0

228

Starović: Srbiji gas po najboljoj ceni

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je, uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, da će u fokusu predstojećeg, 19. po redu zvanicnog susreta Aleksandra Vučića i Vladimira Putina biti energetika, dodajući da je uveren da će Vučić postići najbolju cenu gasa u odnosu na sve evropske potrošače.

Starović je rekao da je stabilno snabdevanje gasom nužni preduslov daljeg ekonomskog razvoja Srbije, a za to je neophodna saradnja s ruskim prijateljima.

"Pored količina gasa koje će biti srazmerne našoj potrošnji koja je usled ubrzane reindustrijalizacije Srbije u stalnom porastu, svakako je bitna i cena. Sigurno je da razgovori po tom pitanju neće biti laki, ali ubeđen sam da uverenje predsednika Srbije da ćemo postići najbolju cenu gasa u odnosu na sve evropske potrošače nije bez utemeljenja", rekao je Starović za list "Vesti".

Na pitanje da li očekuje aktivniji pristup Rusije po pitanju Kosova i situacije u BiH, Starović je rekao da je Rusija toliko puta dokazala da se u svom pristupu našem regionu vodi principima međunarodnog javnog prava, te da nema prostora za sumnju da će tako biti i ubuduće.

"Siguran sam u to da će svaki pokušaj destabilizacije političkih i bezbednosnih prilika u našem regionu naići na oštru osudu Rusije, odnosno na odgovor adekvatan stepenu ugroženosti vitalnih interesa srpskog naroda, kao i uvek do sada", rekao je Starović.

Kada je reč o pretnji uvođenjem sankcija određenim političarima iz RS i Srbije, Starović je rekao da je Srbija principijelno protivi takvim sankcijama, ne samo zbog moralne upitnosti takvih mera, već i zbog suštinske nedelotvornosti takve politike.

Dodao je da se Srbija takvim sankcijama, ako ih i bude, ni u kom slučaju neće pridružiti.

Upitan koliko je sudbina RS suštinski vezana za krajnji status Kosova, Starović je rekao da iako formalno ne postoji veza između ta dva pitanja, oni se često stavljaju u isti kontekst zbog primene dvostrukih standarda od strane brojnih moćnih država, pre svega sa političkog zapada.

Ponavlja da je politika Srbije jasna i postojana i podrazumeva borbu za očuvanje teritorijalne celovitosti sopstvene države, kao i BiH, te RS unutar BiH.

Na konstataciju da je još jednom propao pokušaj tzv. Kosova da uđe u Unesko i pitanje da li se plaši za sudbinu srpskih svetinja na KiM, Starović kaže da je briga za njihovu sudbinu nažalost opravdana, s obzirom na pretnje kojima su svakodnevno izložene.

Kaže i da groteskno zvuče izjave predsednice privremenih institucija samouprave Vjose Osmani po kojima Kosovo predstavlja oazu demokratije, koja pritom flagrantno odbija da sprovede odluku najviše sudske instance o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

Uz to, kaže, ne prestaju ni pokušaji svojevrsne istorijske asimilacije srpskog kulturnog nasleđa, koje se na nenaučan i anticivilizacijski način albanizuje.

"U borbi za očuvanje naše kulturne baštine na KiM, diplomatija predstavlja najjače oružje kojim raspolažemo. Ohrabruje to što smo u prethodnim godinama u namerama da sprecimo pristup Prištine Unesko dobijali podršku i nekih država koje su priznale KiM, pa stoga verujem da ćemo na tom polju imati uspeha i ubuduće", rekao je Starović.

Izvor: Танјуг

StarovićVučićPutingascena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva