:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2021   20:21

0

29

Starović: Srpski kokus najbrojniji od osnivanja, podjednak broj demokrata i republikanaca

Srpski kokus, koji okuplja članove američkog Predstavničkog doma i Senata naklonjene saradnji sa Srbijom, najbrojniji je od osnivanja i u njemu je skoro isti broj pripadnika Republikanske i Demokratske partije, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

"Pored toga što je brojniji nego ikada, u srpskom kokusu danas imamo gotovo podjednak broj pripadnika Republikanske i Demokratske partije, što opovrgava teze po kojima unapređenje saradnje sa Srbijom predstavlja težnju samo jedne američke partije", rekao je Starović za Sputnjik.

On je naglasio da Srbija ne sme da ignoriše aktivnosti u SAD "onih iz regiona koji nam ne žele dobro", ali, kako navodi, isključivo reaktivni pristup nikada ne donosi prave rezultate.

Upravo zato je dobro, dodaje Starović, to što srpska ambasada nameće nove, pozitivne teme i deluje u širokom luku prema društvenim faktorima SAD.

Starović je za Sputnjik govorio povodom prisustva visoko rangiranih predstavnika američkog Kongresa na večeri u srpskoj ambasadi u Vašingtonu, članova Komiteta za spoljne poslove, Vojnog komiteta, kao i Bezbednosnog komiteta u Predstavničkom domu.

Ukazao je da se često precenjuje uloga lobističkih agencija koje za prevashodni zadatak imaju to da nekome omoguće ili zakažu susret sa određenim ljudima, "ali će uspeh tog susreta ipak zavisiti od vas, odnosno od onoga što imate da saopštite ili predložite sagovornicima".

Starović je ocenio da je tim ambasade Srbije u Vašingtonu, za godinu dana koliko se na njegovom čelu nalazi Marko Đurić, postigao veliki uspeh.

On je naveo da se u Ministarstvu spoljnih poslova svakodnevno prate susreti ambasadora Đurića sa senatorima, kongresmenima i stručnjacima iz najuglednijih i najuticajnijih tink-tenk organizacija i naglasio da je sve to rezultiralo činjenicom da je danas srpski kokus najbrojniji od svog osnivanja.

"Za razliku od nekih drugih, koji svojim delovanjem u Vašingtonu konstantno podgrevaju teme s konca prošlog veka, srpska diplomatija danas potencira privrednu saradnju i ekonomsko povezivanje unutar regiona, što je američkim sagovornicima razumljivo i prijemčivo, a u čemu prepoznaju i interes sopstvene države", rekao je Starović.

Američki advokat srpskog porekla i republikanski kandidat za kongresmena iz NJu Džerzija Robert Ković smatra da to što srpski kokus ima manje ili više članova nije nužno pokazatelj interesovanja i napominje da je važnije šta članovi postižu.

Na pitanje da li Srbija ima jednaku podršku predstavnika obe stranke na Kapitol hilu, Ković kaže da je uveren da Srbija uživa veću podršku Republikanske stranke.

On je naveo da zato čude simpatije koje, smatra on, Srbi pokazuju prema demokratama, "zaboravljajući iskustvo iz prošlosti".

Ković je rekao da se sentiment prema Srbiji pomerio od posmatranja Srbije kao neprijatelja, kako je bilo 90-ih, "do jedne neutralnije emocije, jer se ništa zaista ne dešava, i Srbija već dugo ne zauzima u vestima značajne termine".

On je upozorio da, ukoliko se dese neka ozbiljnija pomeranja, može se očekivati da će se antisrpska mašina za odnose s javnošću pokrenuti sa stavom "evo opet prave nevolje" što će, kako navodi, ohrabriti međunarodnu zajednicu da se ponovo udruži protiv Srbije.

Izvor: RTV, T a n j u g

Nemanja StarovićSADkokusSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva