:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2020   20:03

0

105

Statueta "Joakim Vujić" kostimografkinji Milanki Berberović

U godini, kada najstarije pozorište u Srbiji obeležava 185 godina od svog osnivanja nagradu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Statuetu "Joakim Vujić", dobila je kostimografkinja Milanka Berberović.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: rediteljka i predsednica žirija Anđelka Nikolić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović, kostimografkinja Jelena Janjatović i glumice Nada Jurišić i Isidora Rajković.

Ovogodišnja dobitnica Statuete Joakim Vujić, Milanka Berberović, istaknuta je srpska kostimografkinja koja je u svojoj višedecenijskoj karijeri ostvarila više od dvesta kostimografija u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Višestruko je nagrađivana za svoj umetnički rad. 

Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu od 1997. godine čiji je dekan bila u periodu od 2001. do 2005.

Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu dobila je titulu profesor emeritus 2010. Od 1988. Milanka Berberović sarađuje kao gostujući profesor na univerzitetima u Čikagu i Severnoj Karolini. 

Statueta "Joakim Vujić" ovogodišnjoj dobitnici biće uručena 15. februara, na Sretenje , kada kragujevački teatar obeležava 185 godina od svog osnivanja.

Iste večeri na velikoj sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji biće premijerno izvedena predstava Reja Kunija "Briši od svoje žene" u režiji Ferida Karajice.

Nakon premijere, pored Statuete Joakim Vujić, biće dodeljen i Prsten sa likom Joakima Vujića kostimografkinji Jeleni Janjatović i godišnje nagrade kragujevačkog teatra – glumcu Nikoli Milojeviću, scenografkinji Ani Kolbjanovoj i inspicijentu Aleksandru Miloradoviću.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva