:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 16, 2021   15:56

0

76

Status uzbune u Tokiju, slede oštrije mere

Japanska vlada je danas odlučila da poveća nivo upozorenja za Kovid19 u glavnom gradu i tri susedne prefekture, kao i u još jednom području u centralnom Japanu, a čime se omogućava uvođenje oštrijih mera u borbi protiv pandemije.

 

AP prenosi da je vlada odobrila status uzbune za Tokio, susedne prefekture Kanagavu, Saitamu i Čibu i Aići u centralnom Japanu, a ova odluka omogućiće guvernerima da odrede kraće radno vreme za barove i restorane, zajedno sa kaznama za prekršioce i naknadom za one koji to poštuju.

Mere počinju da se primenjuju u ponedeljak i trajaće do 11. maja, kada se završava proslava japanskih praznika tokom Zlatne nedelje.

Agencija navodi da su mnogi slučajevi zaraze u Tokiju povezani sa noćnim životom i restoranima, ali da su po rečima stručnjaka od nedavno nova žarišta i kancelarije, saloni lepote i škole, a da je u gradu od pre četiri dana na snazi stanje pripravnosti zbog rastućeg talasa novih infekcija koje se brzo šire i izazivaju ozbiljnija oboljevanja i kod mlađih osoba.

Guvernerka Tokija Juriko Koike pozvala je sve, osim radnika na prioritetnim poslovima, da obustave putovanja između glavnog grada i susednih prefektura, a najavila je i da su zvaničnici započeli inspekciju restorana kako bi se uverili da se poštuju propisane mere bezbednosti.

Novi rastući talas Kovid 19 izazvao je zabrinutost kod mnogih Japanaca zbog Olimpijskih igara u Tokiju, koje su planirane od 23. jula do 8. avgusta, a juče je jedan od poslanika vladajuće partije rekao da postoji mogućnost da Igre budu otkazane.


 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva