:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 03, 2019   14:11

0

216

Statut "Trepče" više politička nego pravna poruka Prištine

Usvajanje Statuta "Trepče" je više politička nego pravna poruka Prištine, smatra profesor na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić, koji ne veruje da će Priština krenuti u realizaciju te odluke jer je to za nju, istakao je, ne samo ekonomski već i politički rizik.

"Činjenica je da se na ovaj način krše svojinska prava Srbije i prava svih poverilaca 'Trepče''', rekao je Čelić za Tanjug i podsetio da davanje saglasnosti na statut "Trepče" znači operacionalizaciju zakona koje je kosovska skupština donela u oktobru 2016. godine.

Tim zakonom je, kako kaže, bilo predviđeno da kombinat preraste u akcionarsko društvo sa 80 odsto kapitala u vlasništvu takozvane Republike Kosovo, a 20 odsto u vlasništvu zaposlenih u kombinatu, što je "defakto proizveo efekat konfiskacije, imajući u vidu većinska svojinska prava Srbije u ''Trepči''".
"Davanje saglasnosti na ovaj statut praktično znači operacionalizaciju te odluke. Ostaje da vidimo da li će Priština ići do kraja u primeni tog statuta ili ne. Još u to nisam uveren jer mislim da to predstavlja ne samo ekonomski nego i politički rizik za Prištinu", rekao je Čelić.
Podsetio je da je, nakon donošenja zakona o "Trepči" 2016. godine, Vlada Srbije donela zaključak da se ne priznaju pravni i faktički efekti bilo kakvih radnji povodom tog zakona, pa tako i povodom statuta koji je usvojen.
"Ako Priština krene u realizaciju tog statuta do kraja, očekujem da i Vlada Srbije odgovori na isti način, u smislu operacionalizacije svog zaključka", rekao je Čelić.

On veruje da je usvajanje statuta "Trepče" u kosovskoj skupštini više politička nego pravna poruka Prištine, kojom se zapravo želi poručiti da pitanje tog kombinata nije, niti može da bude deo pregovora o budućem statusu KiM.
"Priština na ovaj način želi da kaže: ''To je naše i dalje ruke od Trepče''. Sa aspekta prava, to je potpuno nedopustivo. Reč je o elementarnom kršenju prava na mirno uživanje imovine koje je zaštićeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Čelić i ponovio da ne veruje da će Priština ići u operacionalizaciju ove, kako je zaključio, nerazumne i sulude odluke.

Izvor: Танјуг

Duško ČelićTrepča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva