:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2021   16:02

0

136

Stefanović i Adler o saradnji u oblasti odbrane Srbije i SAD

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Nejtom Adlerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane koju su ocenili kao veoma razvijenu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, dvojica sagovornika su navela da iako pitanje Kosova i Metohije ne vide na isti način, saglasili su se da svi problemi i otvorena pitanja treba da se rešavaju dijalogom, a u cilju postizanja mira i stabilnosti u čitavom regionu.

Ministar Stefanović ocenio je da saradnja u oblasti odbrane prati razvoj sveukupnih odnosa naših zemalja, koji imaju uzlazni trend, a da će predstojeće bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SAD omogućiti usaglašavanje budućih koraka u njoj.

Stefanović i Adler su dosadašnju saradnju ocenili kao veoma razvijenu, naročito u vojno-vojnoj oblasti, što, kako su se saglasili, potvrđuje i bilateralna taktička vežba "Nebeski most 21", koju su sredinom septembra izveli padobranci Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

Ministar Stefanović je istakao da su ovakve vežbe i zajedničke obuke prilika da dve vojske uče jedna od druge, razmenjuju znanja i iskustva, što doprinosi podizanju nivoa operativnih sposobnosti.

On se ujedno zahvalio na donacijama američke strane našem sistemu odbrane i izrazio opredeljenje naše zemlje da nastavi da koristi mehanizme koji omogućavaju dalju izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, kao što je baza "Jug".

Ministar Stefanović je podsetio da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, a u skladu sa svojim dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države.

On je ponovio i da je glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje članstvo u EU i integracija u evropske bezbednosne politike i strukture.

Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD izrazio je uverenje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju i na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u vojno-vojnom segmentu.

On je, takođe, ovom prilikom istakao i značaj učešća više od 300 pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN i EU širom sveta, a dvojica sagovornika su razgovarala i o mogućim nabavkama savremene vojne opreme i naoružanja, koje bi mogle da doprinesu daljem razvoju kapaciteta i jačanju Vojske Srbije.

Adler je na sastanku istakao i da SAD žele da unapređuju partnerske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, ali da Srbiju smatraju važnim činiocem stabilnosti i razvoja regiona.

Takođe je naveo da SAD poštuju činjenicu da je Srbija vojno neutralna država i saglasio se sa ministrom Stefanovićem da je za partnerski odnos potrebno otvoreno razgovarati, čak i kada nemamo iste stavove o svim temama.

Izvor: Танјуг

StefanovićAdlerSrbijaSADoblast odbranesaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva