:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2019   15:01

0

147

Stefanović i Fajon o unapređenju izbornog procesa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa Tanjom Fajon, predsedavajućom delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i tom prilikom ih upoznao s merama koje je Vlada Srbije do sada preduzela u cilju unapređenja izbornog procesa u našoj zemlji.

Stefanović je istakao da su izborni uslovi isti kao i 2012. godine, ali da se sada radi na njihovom unapređenju.

On je podsetio da je Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava osnovana 30. avgusta i dodao da je Vlada Srbije do sada usvojila više od 10 zaključaka koji će unaprediti izborni proces.

Potpredsednik srpske Vlade je istakao da je prvi Zaključak Radne grupe usvojen 23. septembra, a odnosi se na zabranu zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

Ovim Zaključkom, kako je rekao, razrađene su zakonske norme i ukazano na odgovornost u slučaju kršenja postojećih zakonskih odredaba.

Stefanović je rekao da je time ukazano da funkcioner ne može koristiti javne skupove i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, kao i da ne može koristiti javne resurse.

On je tokom sastanka sa delegacijom EP istakao da je dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši funkciju ili političke stranke.

Stefanović je upoznao sagovornike i sa setom mera koje je Vlada Srbije usvojila 26. septembra, a koji se odnose na unapređenje biračkog spiska koji je, kako je rekao, mnogo bolji i ažurniji u odnosu na prethodni period.

Ministar Stefanović je rekao da se već radi na obukama ovlašćenih lica za vođenje i ažuriranje biračkog spiska, kao i obukama ovlašćenih lica koja su odgovorna za prenos podataka iz matičnih knjiga u jedinstveni birački spisak.

Kako je objasnio, drugim setom mera, koje su potom usvojene, preporučeno je RIK-u da, do raspisivanja izbora, izvrši obuke svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, kao i da izmenom Uputstva o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora, kao i omogućavanje uvida u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

Kako je objasnio Stefanović, Vlada Srbije je na predlog Radne grupe usvojila i Zaključak kojim se preporučuje Narodnoj skupštini da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, predstavnici REM-a i predstavnici televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju, a na kome bi bilo razmatrano preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije političkih subjekata u toku izborne kampanje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je tokom sastanka objasnio Stefanović, u narednom periodu očekuje se i formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu elektronskih i štampanih medija, kao i izbor nedostajućih članova REM-a.

Izvor: Танјуг

StefanovićFajon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva