:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2020   10:13

0

127

Stefanović o Skupštini slobodne Srbije: Đilasova skupština, Prizrenska liga

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović ocenio je danas da je vest da je Stranka slobode i pravde podržala osnivanje tzv. Skupštine slobodne Srbije jasno definisala vlasništvo nad tom strukturom i dodao da je u istoriji naše zemlje već bilo takvih pokušaja destabilizacije, među kojima je naveo i formiranje Prizrenske lige.

Na inicijativu nekoliko univerzitetskih profesora juče je najavljeno formiranje tzv. Skupštine slobodne Srbije, sa idejom svih koji su nezadovljni vlašću i koji nisu hteli da izađu na izbore, što je Stranka slobode i pravde pozdravila.

Stefanović danas ocenjuje da to neodoljivo podseća na organizacije koje su na sličan način nastajale u Nemačkoj u periodu od 1919. do 1933. godine i da je čak i medijski narativ sličan - "svako ko ne misli kao mi, taj je neprijatelj" i "nije važno šta misli narod Srbije, mi hoćemo na vlast po svaku cenu".

"Nastala posle kamenovanja istinske Narodne skupštine, razbijanja i uništavanja fasada, spaljivanja automobila, a nešto pre toga i knjiga, neverovatnog nasilja nad momcima i devojkama iz redova policije, ali i nad novinarima i svima drugima koji ne misle isto kao Đilas, Obradović, Jeremić, Nogo, Marks 21, Antifa, Žene u crnom, raščinjeni monah Antonije i njihovi jurišni odredi, neodoljivo podseća na organizacije koje su na sličan način nastajale u Nemačkoj u periodu od 1919. do 1933. godine", ocenio je Stefanović u saopštenju SNS.

On navodi da je u istoroji sveta bilo sličnih pokušaja i kao primer navodi da je u Sjedinjenim Američkim Državama 1859. godine Džošua Abraham Norton sebe proglasio za cara SAD-a, a SAD za monarhiju, dok je sebi dodelio titulu Norton Prvi, a sve to jer je bio nezadovoljan situacijom u SAD.

"Slično Đilasovoj opoziciji, doneo je proglas kojim zabranjuje okupljanje legalno izabranih kongresmena, po čemu se vidi jasna analogija", navodi Stefanović.

Jedan od mogućih uzora iz novije istorije za "Đilasovu skupštinu" je, navodi, i Alek Brekston iz Australije, inače dreser majmuna, koji je 1976. proglasio sebe za guvernera provincije Bumbunga pre svega nezadovoljan spoljnom politikom Australije.

"Čak je i u Italiji 2011. gradonačelnik Luka Selari gradić Filetino proglasio samostalnom državom, uveo novu valutu fjorito i počeo da štampa novac sa svojim likom. Već naslućujem čiji će lik biti na novcu koji će štampati Đilasova ''skupština''", navodi Stefanović.

On kaže da je i u istoriji Srbije bilo takvih pokušaja, čiji je cilj bio da se destabilizuje zemlja i da se suštinski nanese šteta građanima Srbije. Pre svega, to je formiranje Prizrenske lige koju su formirali čelni ljudi albanskih porodica sa teritorije KiM, sa ciljem, kako navodi, da ponište odluke Berlinskog kongresa o teritorijama Kneževine Srbije i Kneževine Crne Gore i ujedine sve Albance u jednu albansku državu.

"Iako prvi put formirana 1878. godine, imala je ulogu i za vreme Drugog svetskog rata, kada je formirana od strane nacističke Nemačke, a iz nje iznikla i zloglasna Š divizija Skenderbeg. U novijoj Jugoslaviji davala je podršku terorističkim akcijama protiv naših policajaca i vojnika i celokupnog srpskog stanovništva. Tako delovanje ostavilo je teške posledice po ljude u našoj zemlji i snažno pokazalo da samo stabilna Srbija može da se razvija i da napreduje", naveo je Stefanović.

On ističe da je narod Srbije na izborima 21. juna jasno rekao šta želi i kao uvek kada je volja naroda u pitanju, kako kaže, tu nema šta da se doda.

"Razumem da se odluka naroda ne sviđa svima. Ali isto tako i oni moraju da razumeju da će odluku naroda morati da poštuju. Ma koliko bili bogati, ma koliko formirali Đilasove ''skupštine'' i prelazne vlade, zakon će se u Srbiji poštovati i važiće jednako za sve. I neka oni prave svoje klubove, druženja, okupljanja, održavaju proteste, osnivaju medije, sve je to moguće, pa čak i Đilasove ''skupštine''. Nek jedni drugima dodeljuju titule i zvanja. Samo nemojte nasilje. Ubedljiva većina građana Srbije prezire nasilje i ono u našoj zemlji nikada neće biti dozvoljeno", istakao je Stefanović.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva