:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 27, 2022   18:52

0

172

Stefanović obišao srpski vod za zaštitu snaga u Nakuri

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Vojske Srbije angažovane u Sektoru Zapad multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Stefanović se u Komandi u Nakuri sastao sa šefom misije i komandantom snaga UNIFIL general-majorom Aroldom Saenz Lazarom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je upoznao general-majora Lazara sa angažovanjem pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU, ističući da je kontingent u Libanu od 177 mirovnjaka najveći.

Preneo je dobre utiske srpskih vojnika o uslovima smeštaja i rada u sektorima zapad i istok i izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom koju naši pripadnici imaju sa španskim i italijanskim mirovnjacima u okviru čijih kontingenata su angažovani.

Komandant snaga UNIFIL u Libanu general-major Lazaro ukazao je na značaj posete ministra Stefanovića zbog sagledavanja realne slike o situaciji na terenu, ali i zbog samih srpskih mirovnjaka.

On je upoznao ministra sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u zoni odgovornosti misije i značajem aktivnosti UNIFIL-a i naglasio da pripadnike Vojske Srbije odlikuje izuzetan profesionalizam, te da je poseta ministra Stefanovića za njih veoma značajna podrška.

"Ponosan sam na rad i posvećenost pripadnika Vojske Srbije i zadovoljan što sam imao priliku da se lično uverim u uslove njihovog života i rada u misiji. Učešće u misijama UN omogućava nam veoma visok nivo obuke i povećava interoperabilnost naše vojske - rekao je Stefanović, koji je istakao da Republika Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i bezbednosti i u našem regionu i u svetu.

Komandant Sektora Zapad misije UNIFIL brigadni general Masimilijano Steka ocenio je da je Vojska Srbije prepoznata kao profesionalan i osposobljen partner i izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa našim pripadnicima.

Komandir voda za zaštitu snaga na bazi u Sektoru Zapad kapetan Igor Fazekaš informisao je ministra Stefanovića da je ljudstvo obučeno i veoma motivisano za realizaciju zadataka, a u šta se ministar uverio i u neposrednom razgovoru sa pripadnicima.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa ministrom Stefanovićem nalaze se komandant Druge brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Stašević, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković.

U multinacionalnoj operaciji UNIFIL u Libanu trenutno se nalazi 177 srpskih mirovnjaka, od čega glavnicu čine pripadnici pešadijske čete u Sektoru Istok i voda za zaštitu snaga u Sektoru Zapad, dok su starešine naše vojske angažovane u komandama misije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

StefanovićVojska Srbijesrpski vod za zaštitu snagaLiban
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva