:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2019   8:12

0

137

Stefanović: Podržavamo dijalog, atmosfera daleko bolja

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović izjavio je  da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu.

U emisiji "Upitnik" RTS-a, on je rekao da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi.

Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić.

"Na sutrašnjem sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno", kazao je Stefanović.

Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan.

"Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao",rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni.

Stefanović, koji je u emisiji RTS gostovao zajedno sa predsednikom Demokratske stranke i predsedavajućim Saveza za Srbiju, Zoranom Lutovcem, i izvršnim direktorom Fondacije za otvoreno društvo, Milanom Antonijevićem, napomenuo je da će se tom sastanku razgovarati i o 10 zaključaka vlade usvojenih na osnovu preporuka nevladinih organizacija.

Kao primer je naveo zaključke o izmenama zakona o finansiranju političkih stranaka, izmenama zakona o preduzećima, izmenama zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Jedan od mehanizama, kako je rekao, je i skraćivanje rokova Agenciji za borbu protiv korupcije za donošenje odluka.

Na opasku Lutovca da je danas nemoguće da neko iz vlasti govori o korupciji u državi za razliku od vremena kada je on bio savetnik premijera Zorana Đinđića i kada mu je pomagao da napiše knjigu na tu temu, Stefanović je rekao da se danas o ljudima iz vlasti umešanih u korupciju ne piše, već se oni procesuiraju.

Lutovac je ponovio da je Glavni odbor DS 14. septembra doneo odluku da neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije i dodao da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS, a ne stvarni dijalog, što je Stefanović odlučno demantovao.

Antonijević je rekao da 10 usvojenih zaključaka vlade predstavljaju pomak, ali i da i dalje postoji opravdana bojazan da se mnoge od tih stvari ne mogu sprovesti, navodeći kao primer pitanje REM i pitanje medija.

Izvor: Танјуг

Stefanovićdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva