:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 26, 2019   13:12

0

224

Stefanović: Priština nije za kompromis, Skot: Ne kriviti samo Prištinu

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da po pitanju Kosova rešenje nije kriviti samo jednu stranu, već se treba vratiti za pregovarački sto, dok je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao da je Beograd saglasan da svako rešenje treba da se donese mirnim putem, ali da prištinske vlasti ne pokazuju želju da naprave bilo kakav kompromis.

Skot je, na konferenciji za novinare u Beogradu odgovarajući na komentar ministra Stefanovića u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, naveo da se slaže s ministrom da je situacija veoma komplikovana i teška.

"Mislim da nije korisno da se krivi samo jedna strana, ima dosta krivice na svim stranama, ali rešenje nije u tome da se krivi druga strana, već u povratku za pregovarački sto", rekao je Skot

Prema njegovim rečima, treba se vratiti ozbiljnim pregovorima kako bi se rešilo kosovsko pitanje i postigao održiv sveobuhvatan sporazum.

"To je cilj SAD i EU, i mi ohrabrujemo obe strane da preduzmu korake i da nastave u tom pravcu", rekao je američki ambasador i dodao da ocekuje da će kosovska vlada uz podršku srpske otkriti ubice jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Stefanović je Skotu rekao da ne želi da ulazi s njim u polemiku u vezi s tim, jer smatra da bez obzira na različite stavove koje SAD i Srbija imaju oko KiM, o pitanju stabilnosti, bezbednosti i normalnog života misle isto.

"Srbija nekada traži da se kaže, da ako se mi trudimo i činimo, a druga strana svakim svojim potezom škodi tim naporima, da se to jasno i kaže. Pismo koje su uputile SAD da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije, bilo je korisno, ali posle toga je trebala da ide jača kampanja i EU i SAD da se to sprovede u delo", kazao je Stefanović.

Dodao je da se Beograd slaže s tim da svako rešenje treba da se donese mirnim putem i u saradnji, ali da je problem u tome što su previše puta pozivane obe strane da učine sve da se dodje do normalizacije, iako je Priština ta koja ometa proces.

"Nismo mi uveli takse nikome, nikada, uvela ih je prištinska vlast. Takodje, nisu ispunili ništa od onoga što su potpisali u Briselskom sporazumu već pet godina i nažalost pored svega što je uradio i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada i pored napora da pronalazimo rešenja, prištinske vlasti ne pokazuju želju da naprave bilo kakav kompromis, niti korak napred", kazao je ministar.

Dodao je da politički predstavnici Albanaca u Prištini očekuju da sve što traže Beograd ispuni.

"Ako je to kompromis, mi nismo spremni da ga napravimo", rekao je Stefanović i dodao da više očekuje od SAD da učine napor u tom smislu, nego od prištinskih vlasti.

"Od njih ne očekujem previše. Mislim da su oni fokusirani na svoje interne probleme i da su zaglavili u prošlost, da nemaju kapacitet da urade bilo šta dobro ni za Srbe, ni za Albance", rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova.

Komentraišući trenutnu situaciju na KiM, on je rekao da je ona jako složena i dodao da u "uzavreloj atmosferi", iako je Beograd spreman na razgovor, prištinske vlasti ne pokazuju nikakvu želju za dijalogom.

"Uvodjenje taksi na robu iz Srbije, hapšenje Marka Djurića, čoveka koji je bio praktično glavni pregovarač, kojeg su pokušali da ponize na najprimitivniji način, i smene Srba koji nisu tamo pogodni Haradinaju i Tačiju, jer nisu njihov potrčko, sve to govori da niko u Prištini nije zreo za dijalog i nisu spremni da rukovode, niti da predvode ni Albance, ni Srbe", rekao je Stefanović.

Kaže da ni Albanci, ni Srbi neće imatio mnogo koristi od takvih vlasti, već će imati samo jednu vlast koja ih gura u neku vrstu eskalacije i sukobe.

"Znam da im se ne svidja što Srbi na severu Kosova žive, ali to im ne daje za pravo da ih odatle proteraju", navodi ministar.

Prema njegovim rečima, i istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, drugih zločina i istraga o hapšenju Marka Djurića i sve ostale istrage koje su trebale da se dogode, nažalost nisu sprovedene i niko za to nije odgovarao.

"Bio bih naivan kada bih vam sada rekao da očekujem da će neko za to odgovorati i da će pronaći krivca. Oni to ne žele, tamo postoji odgovornost po nacionalnom prioncipu - ako ste Srbin, onda ste krivi. Nisam preveliki optimista, osim ako ne pronadju neku najlakšu kaznu da formalno završe neki postupak i kažu eto, mi smo nešto radili", rekao je Stefanović.

Izvor: Танјуг

StefanovićKiMdijalogSkot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva